Tilburg trok zich terug uit Gold Cup vanwege ‘topsportonwaardige omstandigheden’

Omdat er bij promotieklasser Nijmegen niets anders stond dan een half-open tent voor de spelers na de wedstrijd, vond Tilburg-coach Jeroen Delmee het risico donderdagavond in de Gold Cup te groot om te spelen, met het oog op de belangrijke wedstrijd zondag tegen Klein Zwitserland. ‘Ik begrijp alle maatregelen rondom corona, maar we moeten wel op fatsoenlijke wijze topsport kunnen bedrijven.’

Een niet afgesloten tent, geen douche na de avondwedstrijd en spelers die zich halfnaakt moeten omkleden en daarna een uur in de auto zitten: het waren voor Delmee redenen om zich terug te trekken voor de Gold Cup. Niet dat hij Nijmegen, die hij donderdagmiddag om 13.00 uur op de hoogte stelde, iets kwalijk neemt.

‘Bij de Gold Cup is ook niets te winnen. Dan zit ik er niet op te wachten om straks twee of drie spelers met verkoudheidsklachten over te houden aan deze wedstrijd, die dan in afwachting van een coronatest niet mee kunnen doen zondag. Ik had graag willen spelen, maar het risico was gewoon te groot’, reageert Delmee, die had verwacht dat er al een richtlijn is voor wedstrijden waarbij spelers langer dan dertig minuten moeten reizen. Dan moet er iets meer voorhanden zijn dan een half open tent, in zijn ogen. Ook de spieren moeten goed worden verzorgd na de wedstrijd en dat kan op deze manier niet.

De half-open tent bij Nijmegen, waar Tilburg zich had moeten omkleden.

Duizenden hockeyteams zitten met hetzelfde dilemma, met het omkleden, het ongedoucht in de auto zitten. Het is improviseren. Dat begrijpt Delmee ook, maar de Tulp Hoofdklasse is wat anders dan breedtehockey. ‘Dit gaat wél om de Hoofdklasse. Dit gaat om de centen. Vanuit de club is er veel aan gelegen om te presteren. De belangen zijn heel anders.’

Tilburg staat voorlaatste in de Tulp Hoofdklasse Heren. Zondag wacht Klein Zwitserland, dat met vijf punten een team is waar de Brabanders punten tegen willen pakken. Maar Delmee zegt dat de tegenstander niets te maken heeft met de terugtrekking.

Eerder kwam Tilburg in het nieuws deze week door het onderzoek dat er loopt naar de wedstrijd Tilburg-Kampong van vrijdagavond 25 september, waar Kampong wellicht een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld.


40 Reacties

 1. Supporter123

  Coach met ballen 👍

 2. henkpeters

  Hmmm was mooi geweest als hier commentaar van Nijmegen bij gestaan had. In de journalistiek is dat ook gebruikelijk. Op zijn zachtst gezegd niet zo netjes dat hockey.nl dat niet gedaan heeft.

  1. henkpeters

   Hockey.NL kan een voorbeeld nemen aan De Gelderlander. Daar wel hoor en wederhoor.

  2. stekel

   👍

 3. Bob Krulvis

  Lachwekkend van Tilburg.

 4. conegut

  Echte hockeyers douchen niet.

 5. janine-bijlsma

  Slappe hap. Had je dan niet ingeschreven

  1. sophie

   Niemand wist toch destijds hoe het virus en de daarbij behorende maatregelen zich zouden ontwikkelen. Je hoopt op een goede ontwikkeling en een zo ‘normaal’ mogelijk hockeyseizoen, helaas is nu gebleken dat dat niet haalbaar is.

 6. TimoBosma

  Logisch besluit. Clubs beschikken over meerdere kleedkamers waar ze gasten over kunnen verdelen zodat afstand bewaren mogelijk is en de gasten zich toch kunnen omkleden en douchen.

 7. MIck

  Volkomen logisch van Tilburg

 8. kees

  Op deze website zie je in veel commentaren op verschillende onderwerpen altijd reacties van mensen die hockey bloedserieus nemen en het beste van het beste willen voor de sport en de bijbehorende belangen. Als je hier als coach ook uiting aan geeft, dan wordt je weggezet als slappe hap. Volledig begrijpelijke reactie van Delmee. Professioneel en zeer netjes door Nijmegen niet te beschadigen. We leven inderdaad in een situatie waar je bij een lichte verkoudheid al scheve ogen krijgt, waar clubs worstelen met oplossingen en waar het programma al in de war wordt geschopt door een virus. ‘Hoor en wederhoor’ is in deze niet relevant, de journalistiek staat niet centraal, de gezondheid staat voorop en daarna de sportieve belangen. Keuze gemaakt, correct gehandeld en klaar, zondag weer een dag.

  1. hockeyliefhebbertje

   Als Tilburg echt zo professioneel was, hadden ze wel maatregelen genomen (hotel, bus, etc). Ze nemen nu een loopje met de regieloze KNHB. Een no show dus, boete 250,- en -3 ptn. (maar dat is hier niet relevant).

  2. henkpeters

   Op een journalistieke site staat hoor en wederhoor voorop. Hockey.NL is niet live om de volksgezondheid te dienen maar om nieuws te brengen. En dat doe je dan netjes. Met hoor en wederhoor. Zoals bv de Gelderlander.

 9. risa

  Van kou, regen en wind word je niet verkouden.... van een lage weerstand wel, ook in een kleedkamer en een douche... Ik zeg overigens niet dat Delmee ongelijk heeft in zijn beslissing...

 10. Redactie hockey.nl

  @henkpeters. Beste Henk, mocht Tilburg zich hebben teruggetrokken, omdat ze Nijmegen deels verantwoordelijk stellen voor de beperkte faciliteiten, dan was hier een reactie van Nijmegen van toepassing geweest. Maar er staat letterlijk: 'Niet dat hij (Jeroen Delmee) Nijmegen, die hij donderdagmiddag om 13.00 uur op de hoogte stelde, iets kwalijk neemt.' Ik denk dat iedereen begrijpt dat het in deze huidige omstandigheden met de coronamaatregelen, met gesloten sportkantines, het lastig is om dit goed op te lossen. Maar er is dus geen enkel verwijt vanuit Tilburg naar Nijmegen.

  1. sven-v

   Je kunt ook samen zoeken naar een oplossing. Die mannen van Tilburg zitten met 3 a 4 man per auto. Met 4 a 5 kleedkamers kun je dus de selectie een plek geven om om te kleden en te douchen. Met zo weinig in de kleedkamer is 1.5 meter goed te doen. Nu is de vraag, heeft Nijmegen 5 kleedkamers tot z'n beschikking?

 11. unplugged

  Groot gelijk Jeroen .

 12. rancoburgzorg

  In Duitsland en Belgie zijn sportkantines, kleedkamers en toiletten bij hockeyclubs gewoon open. Ik schat in dat we in Nederland een andere variant van covid19 hebben? Een zeldzame mutatie van het virus dat wel sportkantines binnensluipt maar geen café's. Nou ja, niet voor 22h dan.

 13. g-hockeyfan

  Vrij zeker dat het Nijmegen niet kan schelen. Ze krijgen een gratis kaartje voor de volgende ronde. 🤷

 14. rustaaagh

  Met de 1e zin wordt toch behoorlijk richting Nijmegen gewezen. Maar zijn de faciliteiten bij Nijmegen zoveel anders/minder dan bij Hurley, Pinoke, Amsterdam Bloemendaal of KZ. Dat is allemaal langer rijden. Ze hoeven natuurlijk ook niet allemaal tegelijk in de kleedkamer. En was er evt een hotel in de buurt waar men kon douchen, omkleden en bespreken?

 15. stekel

  Het blijft bedenkelijk dat de KNHB organisatie gewoon niet in staat is om dit goed te organiseren en effectief te communiceren.

 16. jonathan

  Is er al iets bekend over de test uitslagen van Kampong H1?? Die zouden gisteren bekend worden gemaakt. Ook op de site van Kampong is niets te vinden. Kom op mensen, openheid voor al die mensen die met dit team in het veld, aan de kant en in het clubhuis in contact zijn geweest!!!!!

 17. opleidenkey

  Hoe begrijpelijk ook, dit kan gewoon niet. Net als Oranje-Rood met het niet deelnemen aan de zaalhockey, dit is een signaal aan alle andere verenigingen om maar vooral zelf te bepalen wat ze gaan doen. Had Nijmegen niet gewoon een veilige omgeving aan Tilburg moeten garanderen? Is daar überhaupt overleg over geweest? Het einde is zoek als iedereen op zijn eigen houtje maar wat doet. Dus KNHB, regels en richtlijnen opstellen, controleren en indien nodig sanctioneren. Anders kan je nu net zo goed stoppen met zaalhockey, gold cup, silver cup, competitie en dus gewoon met hockeyen. Want dan zijn de clubs de baas en niet de hockeybond...

 18. maus2018

  Sporten: Kleedruimtes, douches en toiletten mogen gebruikt worden. Staat gewoon op de site van rijksoverheid.nl Wie heeft dit bedacht bij de KNHB dat je geen gebruik mag maken van kleedruimtes, douches en toiletten? Nu krijg je dit geneuzel met halve tenten en een onnodige afzegging van Tilburg! Reken er maar op dat Nijmegen graag tegen een hoofdklasser had willen spelen.

  1. erik

   Doet de knhb niet, veiligheidsregio stelt richtlijn op mbt geen gebruik kleedlokaal

 19. rustaaagh

  @stekel, Wat heb jij als oplossing om dit goed te organiseren en effectief te communiceren?

 20. Mark Bouwman

  Het wordt nu wel chaos tussen die rijksoverheid en veiligheidregio's....: Spelregels voor sport in het kort In het kort de spelregels voor het sporten:  Binnen- en buitensport is toegestaan. Iedereen houdt 1,5 meter afstand. Is dat onmogelijk is voor een normaal spelverloop? Dan mag u de 1,5 meter meter tijdelijk loslaten. Voor en na het sporten houdt u wél 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook in de kleedkamers. Kleedruimtes, douches en toiletten mogen gebruikt worden. Er vindt een gezondheidscheck plaats voor de start van een training of wedstrijd. Sinds 29 september 2020 is publiek niet toegestaan bij sportactiviteiten. Dat geldt voor 4 weken en zowel voor professionele sportwedstrijden als voor amateurwedstrijden. Sinds 29 september zijn sportkantines tijdelijk dicht.

  1. tealover

   E

  2. tealover

   En zo simpel is het!

  3. maus2018

   Dus open die douches, kleedkamers en toiletten💪

 21. wil-dielis

  Ik snap Tilburg wel.

 22. ilcokwast@gmail.com

  Ik begrijp de beslissing van Tilburg niet. Het lijkt mij dat je als club deelneemt aan een competitie en bekertoernooi, dat je daar dan ook echt aan meedoet. Topsport is willen winnen en niet vooraf de handdoek gooien. Als de omstandigheden niet ideaal zijn, maar verre van gevaarlijk, dan blijft het logisch dat je daar als club zelf iets aan doet ipv de keuze om niet deel te nemen. Het ontneemt andere clubs de optie voor een gelijkwaardige keuze. Topsport acht ik in dit geval een niet geloofwaardig excuus. Het ontbrak het iig aan creativiteit en de wil om het mogelijke wel te onderzoeken.

 23. ruurdjanrauwerda

  Ik zie een aantal reacties uit het gebruikelijke "17 miljoen (bonds)coaches"-segment. Tip: ga 5.000 of meer contacturen trainer-coach ervaring opdoen, op enig niveau, op zondag ipv zaterdag, dan praten we dan verder. @Jeroen, klasse reactie, zowel op inhoud als neutraal naar Nijmegen.

 24. knuufke

  @hockeyvader Dus mondjes dicht allemaal en eerst 20 jaar trainer hoofdklasse worden? Dit is geen discussieclubje voor gepensioneerde toptrainers! Inhoudelijk: De opmerking dat je een club niets kwalijk neemt maakt een mening of oordeel niet ineens neutraal. Verder gaat het stuk volgens mij toch vooral over het gebrek aan status van de Gold Cup. Als er dan corona keuzes gemaakt moeten worden, trekt de Gold Cup aan het kortste eind. Heb ik best begrip voor.

  1. ruurdjanrauwerda

   Als je er 20 jaar over doet om 5000 uur ervaring op te doen, ga je de hoofdklasse niet halen als trainer coach. Als je dan gelijk met pensioen bent, zou wel gek zijn. Ik ben veel jonger dan jij vermoedt. Succes met je aannames, heeft je vast een sympathieke reputatie opgeleverd.

 25. kees

  Dank voor je wijsheid hockeyvader, hele goede tip ook! En dat we je veel jonger moeten schatten @hockeyvader dat hadden we al wat langer door hoor, no worries. Succes met je carrière trouwens. Dit onderwerp kan worden afgesloten lijkt me, het meeste is gezegd en hockeyvader heeft vanuit ervaring zijn wijsheid over ons allen laten schijnen. Nogmaals dank!

  1. ruurdjanrauwerda

   Je hebt een bondje met pipi, knuufke! Wat leuk! Succes daarmee. En jullie bouwen samen 2 uur per week ervaring op, echt vet. Dat we jou straks van dichtbij zouden gaan volgen, wisten we al toen je je eerste uur ervaring op deed in de benjamins. En verder succes met het inschatten van de belangen die een coach moet afwegen tussen team, resultaten, gezondheid & veiligheid, sponsoren en iets relatief relatief weinig belangrijks als de Gold Cup. Heb ik het voldoende voorzichtig geformuleerd ? Want dit is natuurlijk super relevant voor de niet-Hoofdklassers. Je staat vast binnenkort weer langs de lijn bij deze waanzinnig spannende cup voor jouw cluppie, maar voor de hoofdklasseclubs draait het in deze fase van de cup om: is het verantwoord voor mijn team en spers vh opleidingsteam ?

 26. marijeknuvers

  @Ronald Volgens mij schreef ik juist dat ik begrip heb voor de afweging die Jeroen Delmee maakt. Juist ook omdat de Gold Cup niet zo belangrijk is. Ook de rest van je tirade slaat de plank volledig mis.


Wat vind jij? Praat mee...