Unieke clubavond bekerhockey in het Wagener Stadion

Spelen in het grote Wagener Stadion, met ruim duizend supporters op de tribunes en een live-registratie door de equipe die ook de Olympische Spelen in Tokio gaat coveren. De halve finales tussen de heren en dames van AMVJ en Zoetermeer waren vrijdagavond zonder twijfel de meeste bijzondere wedstrijden in de nog prille historie van de Silver Cup. Een onvergetelijke avond ook voor de spelers en speelster, die de heren van Zoetermeer en de dames van AMVJ tevens een bekerfinale opleverden.

De inwoners van Amstelveen in de buurt van het Wagener Stadion moeten vrijdagavond om zeven uur hebben gedacht dat er een bijzondere interland werd gespeeld in hét hockeystadion. De toeters en claxons, het gejuich en geschreeuw waren in de weide omtrek al te horen. Alsof het Nederlands team er voor de Pro League speelde. Maar op het heilige kunstgras was het niet Jorrit Croon die de show stal, maar de handige Daan van der Velden van AMVJ, die zijn tegenstanders dolde. En het was niet Mink van der Weerden die de strafcorner binnen pushte, maar Jeroen Groenheijde, de aanvoerder van Zoetermeer.

Volle tribunes in het Wagener Stadion.

Dat zij hier op deze vrijdagavond hun kunsten mochten vertonen voor ruim duizend enthousiaste toeschouwers was het gevolg van een ongelukkig loting en een test voor de Olympische Spelen. De loting van de halve finales was in eerste instantie met weinig enthousiasme ontvangen bij AMVJ en Zoetermeer. Het lot had zowel de dames als heren teams aan elkaar gekoppeld, maar qua locatie precies tegenovergesteld. Dus de ene wedstrijd in Zoetermeer en de andere in Amsterdam. Verschillende opties passeerden de revue. Tot het bedrijf United zich bij de KNHB meldde. United is leverancier op het gebied van televisie- en mediaproducties en verzorgt voor de Olympische Spelen in Tokio 2020 onder meer de techniek rond de registratie van de hockeywedstrijden. In voorbereiding op de Spelen wilden de mensen van United graag tijdens officiële hockeywedstrijden hun (nieuwe) technische mogelijkheden in het Wagener Stadion testen. Zo kwam de dubbele Silver Cup-ontmoeting tussen AMVJ en Zoetermeer in beeld.

Kipkluifjes

De clubs hapten gretig toe op het verzoek van de KNHB en riepen hun achterban op naar het Wagener af te reizen. Aan die oproep gaven ze massaal gehoor. Vanuit Zoetermeer met bussen en auto’s, de AMVJ’ers natuurlijk veelal met de fiets. Jong en oud waren aanwezig. In clubtenue, geschminkt, met vlaggen en toeters. Hele proviandkasten waren geplunderd voor deze unieke avond clubhockey. Want zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan met je eigen flesje Desperado bier en kipkluifjes een potje hockey kijken van je favoriete club? Zelfs de spelers van de teams keken hun ogen uit. ‘We hadden veel verwacht, maar dit sloeg alles. Zagen we daar honderden bedroefde gezichten en kregen we een staande ovatie, terwijl we hadden verloren’, zeiden de spelers van AMVJ na afloop van hun enerverende bekerwedstrijd, waarmee deze Super Friday werd geopend.

Underdog

In dat duel was AMVJ als tweedeklasser de underdog, maar wel een met een geweldige reputatie. Het vriendenteam uit Amstelveen is een heerlijk stel hockeyers, dat dit seizoen al voor de tweede maal achter elkaar promoveerde. Het doel is minimaal een en het liefst nog twee promoties de komende jaren. Tegen Zoetermeer liet de ploeg van coach Raoul Grevenstuk zien dat dit bepaald geen grootspraak is.

Maar Zoetermeer toonde in de halve finale strijd ook dat frivool hockey niet altijd genoeg is voor een goed resultaat. De eersteklasser was stabieler, gaf minder weg en kwam met 2-0 voor door doelpunten van Jeroen Groenheijde en Stijn van der Eijk. Thomas van Wieringen deed in de slotfase nog wel wat terug (2-1), maar het was niet genoeg om de honderden AMVJ-fans gelukkig te maken.

‘Shout-out naar Jorrit Croon’

Dat moesten dan de dames maar doen. En die begonnen in de achtertuin van hun eigen club ook voortvarend. Ze kregen de beste kansen, de meeste corners en kwamen terecht op 1-0 voor via Lisanne Talen. Dat was ook de ruststand. Maar Zoetermeer liet zich deze unieke kans op een finaleplek niet zomaar afpakken, zo maakten de Zuid-Hollanders in de tweede helft duidelijk. Met twee rake strafcorners nam Zoetermeer zelfs de voorsprong en leek op weg naar de finale. Tot het Amstelveense publiek zich ermee ging bemoeien. Massaal moedigden ze hun helden aan. Ze schreeuwden, juichten en toeterden als het een lieve lust was. Met succes. Alibhe Cunningham scoorde de gelijkmaker: 2-2. Daar bleef het bij, waardoor deze heerlijke bekeravond het slot kreeg dat het verdiende: shoot-outs. Het scenario dat zich daar ontvouwde was er een waarvan vooraf slechts gedroomd kon worden. Met een absolute hoofdrol voor Josephine Timmermans. De jongeling van AMVJ speelt niet zo veel, maar bleek de koningin van de shoot-outs. Met een dubbele draai degradeerde ze de keepster van Zoetermeer tot figurant. ‘Ik heb dat afgekeken van de video’s op hockey.nl. Heb het Jorrit Croon zien doen. Een shout-out naar Jorrit Croon dus’, glimlachte Timmerman na afloop voor de camera, die er zo voor zorgde dat het nog lang onrustig bleef in het Wagener Stadion.


Wat vind jij? Praat mee...