Vijf redenen waarom jij de Gold Cup-finale niet wil missen

De Gold Cup-finale tussen SCHC en Den Bosch staat donderdagavond op het programma. De nummer één en twee uit de Hoofdklasse Dames vechten dan uit wie de eerste nationale hoofdprijs van het seizoen grijpt. De wedstrijd wordt live uitgezonden op hockey.nl. Vijf redenen waarom deze wedstrijd bijzonder is.

Het is de enige prijs die bij Den Bosch ontbreekt
Sinds de invoering van de Hoofdklasse en Overgangsklasse bij het dameshockey (1981/1982) is de beker de enige prijs die nog ontbreekt in de gigantische prijzenkast van Den Bosch. De ploeg kwam in seizoen 1994/1995 al in de buurt, toen de Brabanders in de finale stonden van het KNHB beker-toernooi (gehouden van 1993 tot en met 1996). Die finale werd met 3-0 van Rotterdam verloren.

Den Bosch paste voor de eerste twee edities van de Gold Cup, die in 2017 werd ingevoerd. In de seizoenen 2019/2020 en 2020/2021 deed trad Den Bosch eindelijk weer toe tot de beker, maar werden die edities door corona niet afgemaakt. SCHC deed de eerste twee edities van de Gold Cup wel al mee: het eerste jaar verloor de ploeg uit Bilthoven in de halve finale van Bloemendaal (de uiteindelijke kampioen). Een jaar later ging het in de kwartfinale ten onder tegen Oranje-Rood (eveneens de uiteindelijke kampioen).

Yibbi Jansen (SCHC) en Laura Nunnink (Den Bosch) zijn de enige speelsters donderdagavond die al in het bezit zijn van een Gold Cup-titel. In hun tijd bij Oranje-Rood grepen ze in 2019 de grotegouden beker.

Oranje-Rood won de laatste editie van de Gold Cup. Foto: Willem Vernes

Het opwarmertje voor de play-offs
De Gold Cup-finale is meer dan een smaakvol voorproefje voor de play-offs. SCHC verloor in de competitie geen enkele keer. Den Bosch deed dat wel. Van wie? Van SCHC. Yibbi Jansen was destijds de grote mevrouw voor Stichtsche, doorhaar rake sleeppush won de ploeg van Lucas Judge op 27 maart met 1-0. Over een week begint het competitietoetje. Donderdag 12 mei starten de eerste halve finales. Den Bosch treft als nummer één HDM, SCHC speelt tegen Amsterdam.

SCHC mag weer eens aan een prijs ruiken
Veel finales heeft Stichtsche nog niet gespeeld. Laat staan gewonnen. Slechts twee keer speelde de ploeg in de finale om het landskampioenschap. Dat was in seizoen 2013/2014 en 2014/2015. Twee keer stonden de Bilthovenaren tegenover Den Bosch. En beide keren werd die finale – al na twee duels – in hun nadeel beslist.

Pas één keer won SCHC een échte finale. Dat was in 2015. SCHC greep toen de Europese titel. De eerste en enige prijs. Dat lukte door Den Bosch in de finale na shoot-outs te verslaan. Een jaar later stond SCHC weer in de Europese finale, maar verloor de ploeg van angstgegner Den Bosch, dat toen Yibbi Jansen nog in de gelederen had. Dit seizoen lijkt het – gezien de ongeslagen status in de competitie – wellicht een keer de goede kant op te kunnen vallen voor de ploeg van Judge.

De succesvolle EHCCC van 2015 Voor SCHC.

De clash tussen de beste keepers van de Hoofdklasse 
Achttien doelpunten kregen ze allebei tegen. Minder dan één per duel. Josine Koning en Alexandra Heerbaart zijn de minst gepasseerde keepers uit de Hoofdklasse. Heerbaart is de goalie die het vaakst de nul hield: dat lukte de keepster van SCHC in 21 duels liefst acht keer dit seizoen. Koning kreeg dat zeven keer voor elkaar. Ze kregen er maximaal twee tegen in een wedstrijd. Heuse klasbakken dus, onder de lat.

Goalgetters Jansen en Matla
Het Gold Cup-duel is ook een weerzien voor oud-teamgenoten en topschutters Frédérique Matla en Yibbi Jansen. Matla staat bovenaan het klassement met 34 treffers na 21 speelronden. Runner-up Jansen vond 25 keer het net. Negentien treffers pushte Jansen binnen vanaf de kopcirkel. Dat lukte Matla zestien keer. 

De finale van de Gold Cup begint donderdagavond om 20.00 uur en wordt live uitgezonden door hockey.nl.


Wat vind jij? Praat mee...