Zoetermeer na onbewuste wondergoal naar halve finale Silver Cup

De pas 18-jarige Isabella Overgoor wist niet precies hoe ze het deed, maar wat ze vrijdagavond in Zoetermeer liet zien, was beeldschoon. Beuningen-keepster Sophie van der Linden dacht de tip-in van de jonge aanvalster van Zoetermeer te keren, maar de bal stuiterde via de handschoen van de uitblinkende goalie tergend langzaam in het doel. Overgoor scoorde de winnende 2-1 en bezorgde eersteklasser Zoetermeer een halvefinaleplek in de Silver Cup. 

Je mag het eerste doelpunt van Robin van Persie tijdens het WK Voetbal in 2014 tegen Spanje (5-1 winst) niet snel vergelijken, dat vooropgesteld. De genialiteit en de gedachte achter de prachtige zweefduik van de inmiddels gestopte spits van Feyenoord was pure magie. Maar er zat ook wilskracht in de kopbal waarmee Van Persie de Spaanse doelman Iker Casillas in de 44e minuut verschalkte. Die wilskracht die de oud-international in het Braziliaanse Salvador had, had Overgoor vrijdagavond ook in de kwartfinale van de Silver Cup tegen Beuningen.

De stilte op het Burgemeester Van Tuyll Sportpark in de 37e minuut was schrijnend. Zoetermeer werd gesteund door een volle tribune die continu opgezweept werd door een soms iets te enthousiaste diskjockey. Bij elke gemiste strafcorner van Beuningen volgde een applaus door de speakers – en hij begon nog zo mooi begon met de Champions League-hymne.

Willemijn in den Bosch had Beuningen direct na rust na een goede solo van de razendsnelle Ankie Hendrikson op gelijke hoogte gebracht. De supporters werden even stil. Meteen na rust de 1-1 en de keepster van de tegenpartij leek haast niet te verslaan. Tot de geniale ingeving van Overgoor, nota bene een A-junior van Zoetermeer. De piepjonge aanvalster tipte met een gestrekte stick – vergelijkbaar met de uiterste poging van Van Persie – de bal over Van der Linden heen. De uitkomende keepster van Beuningen raakte de bal nog aan, waarna de bal stuiterend het doel in plofte: 2-1.

Vreugde bij de speelster van Zoetermeer na de openingstreffer van Marylene Verhaar. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk.

Natuurlijk, één van de mooiste doelpunten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis was op een heel ander podium, maar het gezicht van Overgoor had ook veel gelijkenissen met de verbaasde blik van de Rotterdamse voetballer destijds. ‘Ik wist in eerste instantie niet dat ik had gescoord’, verklaarde Overgoor na afloop. ‘Ik zag dat ik de bal niet kon vasthouden, dus besloot ik hem in split second te tippen. ‘Pas toen ik Marylene zag juichen, wist ik dat het raak was. Het is fantastisch om in zo’n wedstrijd te scoren.’

Van der Linden razendsnel uit haar goal

Marylene is Marylene Verhaar, de maakster van de openingsgoal. Na ruim tien minuten verschalkte zij Van der Linden met een backhand in de korte hoek. De keepster van de bezoekers herstelde zich in het resterende uur met geweldige reddingen in de cirkel van Beuningen. Van der Linden kwam keer op keer ver uit haar goal, waar de thuisploeg zichtbaar moeite mee had. ‘Dat was heel gaar’, sprak Verhaar. ‘We zijn dat helemaal niet gewend. De meeste keepers blijven tegen ons gewoon op de doellijn. Zij komt als een kamikaze keeper naar de kopcirkel gerend waardoor wij gedwongen werden om snelle keuzes te maken.’

Eveline Verhaar van Zoetermeer krijgt de bal niet voorbij Beuningen-keepster Sophie van der Linden. Foto: Orange Pictures/Hans van der Valk.

Van Der Linden hield daarmee de koploper van de eerste klasse D met name in de eerste helft een aantal keer goed op de been. Zo stopte ze Zoetermeer-aanvalster Eveline Verhaar tot twee keer toe in één actie af door haar doel te verkleinen. Het is dat aan de overkant keepster Isabel de Jong (ook een A-speelster) vlak voor tijd geen goals meer van Beuningen toeliet, anders was de kans groot dat Van der Linde in een shoot-outserie winnend uit de strijd zou komen. Ook op de doellijn was de Gelderse goalie een aantal keer de aanvalsters van de thuisploeg de baas. Met name de redding op de sleeppush van Sophie Boeije was spectaculair. ‘Die keeper was iedere keer zo snel haar doel uit’, zei Verhaar. ‘We hadden daar wel wat moeite mee. Dat Isabella het dan op zo’n manier doet, wauw! Het is superknap dat we ons daar niet door gek lieten maken. Tot nu toe is het een geweldig seizoen waar we boven onszelf uit stijgen.’

In de achtste finales versloeg Zoetermeer in Breda ook al een koploper van de eerste klasse. ‘Toen deden we dat met shoot-outs, nu laten we het zien met goed veldspel’, zei Verhaard. Door de winst is Zoetermeer volgend seizoen verzekerd van een plek in de Gold Cup, net zoals de andere finalisten Overbos, AMVJ en EHV. Verhaar: ‘Dat is fantastisch. Vorig jaar deed onze mannenploeg al in de Gold Cup mee. Dat was een groot feest. Er komt superveel publiek op af en de sfeer is gezellig. De club leeft helemaal op door al het bekersucces. Het maakt niet uit tegen wie we in de halve finale spelen, als het maar op Zoetermeer is.’


Wat vind jij? Praat mee...