Aantal tijdelijke zaalhockeyhallen op clubs groeit flink

De tijdelijke zaalhockeyhallen -blaashallen of zaalhockeytenten- zijn op steeds meer hockeyclubs in Nederland te vinden. De tijdelijke hal wordt in de winterstop op 1 van de velden geplaatst, waardoor de leden op de club kunnen trainen en ook wedstrijden spelen in de zaalhal. Op 8 clubs verrijzen dit jaar zaalhockeyhallen, Leonidas is de 9e club met een zaalhockeyhal, maar die staat het gehele jaar. 

HGC, Zoetermeer en Cartouche hebben dit jaar voor het eerst een zaalhockeyhal. Ook Tilburg, Amsterdam IJburg en Zwolle hebben interesse, maar zitten nog in de onderzoeksfase. Op een aantal andere clubs is de hal inmiddels een begrip: Naarden heeft er al jaren één, Fletiomare spreekt van de ‘Fletiodome’ en Kampong geeft zelfs presentaties aan clubs over hun tijdelijke hal.

Snelst groeiende binnensport

Zaalhockey groeit jaarlijks met 10 tot 13 procent en is daarmee de snelst groeiende binnensport. De wedstrijden inroosteren lukt nog, maar met name het tekort aan trainingsuren wordt elk jaar groter. Zaalverhuurders geven liever voorrang aan huurders die de zaal het hele jaar gebruiken en er komen ook niet substantieel meer sporthallen bij.

Meer trainingscapaciteit

De tijdelijke zaalhockeyhal kan een oplossing bieden. De trainingscapaciteit wordt er aanzienlijk door uitgebreid, wat ook verbetering van het zaalhockeyniveau met zich meebrengt. Daarnaast is er toestroom naar de club, ook in de wintermaanden: de kleedkamers kunnen gebruikt worden, maar ook de bar kan gewoon open, wat baromzet oplevert die er normaal gesproken niet zou zijn.

Aan veel regels voldoen

Een hal is echter niet zomaar opgezet: er zijn flinke kosten aan verbonden en de hallen moeten aan een hoop regels voldoen, voor ze geschikt zijn voor zaalhockey. Denk aan het type vloer, hoe de verwarming en ventilatie is geregeld of wat de afmetingen precies moeten zijn. Clubs dienen bijvoorbeeld ook rekening te houden met de bevestiging van de hal aan het kunstgrasveld: verankering kan de conditie van het veld beïnvloeden. De bond adviseert in ieder geval voor aanleg altijd eerst hen te consulteren.

Update

Op donderdag 8 december organiseert de KNHB een bijeenkomst over (tijdelijke) zaalhockeyhallen in het Huis van de Sport (Wattbaan 31-49) te Nieuwegein. U kunt zich via mail aanmelden voor de bijeenkomst bij Chantal Mies (chantal.mies@knhb.nl) en/of Sophie Benus (sophie.benus@knhb.nl).


Wat vind jij? Praat mee...