Actie in het clubhuis, ook buiten het hockey om

Het is winterstop, dus de hockeyclubs liggen er veelal verlaten bij. Dat geldt echter lang niet voor alle clubhuizen: die worden steeds vaker gedeeld met bijvoorbeeld een buitenschoolse opvang of een zorginstelling. 

De Hoogeveense Hockeyclub (HHC) deed onlangs een oproep. De club wil het clubhuis, ruim en met open haard, gaan verhuren. ‘Omdat we ons clubhuis eigenlijk vooral tijdens het voor- en najaar, en dan ook nog voornamelijk in het weekend benutten, denken we dat het zonde is om het clubhuis in de overige tijd niet te gebruiken’, zei Jan Polman van HHC tegen de Hoogeveensche Courant.

HHC is niet de eerste met dit idee: steeds meer clubs verhuren hun clubhuis. Overdag staat het immers veelal leeg, en ook in winter- zomerstop zijn er mogelijkheden. In de meeste gevallen maakt een kinderdagverblijf of naschoolse opvang dankbaar gebruik van de ruimte die het clubhuis biedt.

Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang Partou is bijvoorbeeld gevestigd in het clubhuis van hockeyclub Zeewolde. ‘Omdat onze bso tussen de sportvelden staat, maken we veel gebruik van het buitenterrein. Dagelijks wordt er gevoetbald, gehockeyd en doen de kinderen buitenspelletjes.’ Ook bso Het Clubhuis is, hoe kan het ook anders, gevestigd in een clubhuis: dat van HC Woerden. ‘De goede plek voor kinderen die graag willen bewegen en ervan houden om buiten te spelen’, is te lezen op de site.

Zorginstellingen

Maar ook andere samenwerkingen zijn mogelijk. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut die een ruimte huurt in het clubhuis. Maar die zijn over het algemeen alleen aanwezig op tijdstippen dat er ook hockeyers op de club te vinden zijn; met blessures en pijntjes kunnen ze direct bij hen terecht. In het clubhuis van HC AthenA huizen naast een fysiotherapie-praktijk ook andere zorginstanties. Het Cancer Care Center, dat zorg en nazorg biedt aan (voormalig) kankerpatienten, en ook inloophuis De Kraanvogel, een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten, hebben onderdak gevonden in het clubhuis.

Feesten en evenementen

Naast vaste samenwerkingen is verhuur van het clubhuis voor feesten en evenementen natuurlijk ook mogelijk. Pinoké adverteert daar bijvoorbeeld mee. Vaak is deze verhuur wel enigszins aan banden gelegd. Shinty biedt het afhuren van het clubhuis bijvoorbeeld exclusief aan leden en sponsoren aan. En de Zandvoortsche Hockey Club wil alleen hockeyfeestjes en -evenementen op het terrein: huur van het clubhuis kan uitsluitend wanneer dat wordt gecombineerd met hockey op de velden.


1 Reactie

  1. KeesScheltes

    Complex is door de week het hele jaar beschikbaar als Buurthuis en met sporten en bewegen erbij, is het een Buurtsporthuis.


Wat vind jij? Praat mee...