Anderhalve meter hockey: hockeyslagbal, baltechnieken, ezelen

Hoe gaan we hockeyen op anderhalve meter afstand is de vraag waarmee veel hockeyers zich bezighouden. hockey.nl deed een oproep voor creatieve ideeën op afstand. Vandaag deel 3: variatie in baltechnieken, een training in vier rondes, alle ballen verzamelen en hockeyslagbal. Heb jij ook een goed idee? Mail ons dan!

Variatie in baltechnieken

Trainer van Andre van Elswijk van Push heeft een oefening bedacht met veel variatie in baltechnieken. Het is ook een oefening om lekker op te warmen. Spelers staan bij alle rode en blauwe pionnen, waarbij spelers bij de blauwe pion aan de beurt zijn en dus doorschuiven. De eerste kaats wordt parallel aan de as van het veld gespeeld en de daaropvolgende flats moet in de loop van de spelers op rechts aankomen.

Let op: rood is de route van de bal. De blauwe stippellijn is de looprichting van de spelers zonder bal en de groene stippellijn geeft aan in welke richting de spelers moeten doorschuiven.

Vier rondes met verschillende spelonderdelen

Lars Verboom komt met een idee van de training die is onderverdeeld in vier rondes met verschillende spelonderdelen, die elk tien tot vijftien minuten duren. Daarna draait de spelersgroep, die in vieren is gedeeld, door naar het volgende onderdeel.

Activiteit 1: Hockeytennis – Samen de spelregels afstemmen o.a. hoe vaak stuiteren, hoe vaak aanraken en wanneer is de bal uit?

Activiteit 2: Parcours op snelheid – Er is een speler met een stopwatch. De speler met de bal start, volgt het parcours en legt de bal in het goal. Pas wanneer de bal in het goal ligt, wordt de tijd stop gezet. Wie zet de snelste tijd neer?

Activiteit 3: Ezelen – Je slaat om en om in het goal. Mis je het goal of komt de bal niet over de achterlijn dan krijg je een letter. Heb je ‘ezel’ dan ben je af.

Activiteit 4: Passeerbewegingen – Geoliede Machine, dat betekent drijven, passeerbeweging en duwpush. Doordraaien: achter je bal aan.

Alle ballen verzamelen

Heino Logtenberg van Raalte komt met een aantal verschillende oefenvormen: passvarianten, uitverdedigen, stroom oefening en een vorm om de ballen te verzamelen. Ook heeft Logtenberg oefeningen bedacht om het inlopen leuker te maken. Zie de afbeeldingen hieronder

Hockeyslagbal

Hockeywerkt bedacht hockeyslagbal. Er wordt gespeeld met twee teams van zeven spelers, maar het is ook mogelijk om met meerdere spelers te spelen. Het spel begint wanneer de ‘slagman’ de bal flatst vanaf de grond of vanuit de lucht in het speelveld slaat. Zie verdere uitleg van hockeyslagbal hieronder.

Roots

Roots heeft een training uitgezet samen met Oranje-Rood speelster Fiona Morgenstern en Den Bosch speelster Pleun van der Plas. Van warming-up, tot dribbel, van passing tot latje tik. Allerlei oefeningen, op anderhalve meter.


Wat vind jij? Praat mee...