Appeltaart en spaghetti op Oss: ‘Hoe lang bent u al in Nederland?’

In de serie ‘Zomerstop’ aandacht voor het leven op clubs in de hockeyloze zomer. In deze aflevering hockeyvereniging Oss. Zondag 16 juli was het clubhuis het decor van een zogenoemde ‘Meet & Eat’. Organiseert jouw club ook opvallende activiteiten tijdens de zomerstop? Mail naar redactie@hockey.nl.

In het midden van het clubhuis waren de tafels tegen elkaar aangeschoven en deden ze plotseling dienst als lopend buffet. Er was linzensoep, spaghetti en stokbrood met kruidenboter. Er was appeltaart, salade en cake. Er waren rijstschotels en pizza’s. En er stond een schaaltje met chips.

Niet alleen hockeyers, maar ook buurtbewoners en andere Ossenaren konden gezellig een vorkje meeprikken tijdens de ‘Meet & Eat’. Onder de voorwaarde dat ze een gerecht mee van huis brachten. Deze editie werd bezocht door zo’n 75 man. Om de beurt sloten zij aan in de rij voor het buffet, waarna door enthousiaste vrijwilligers hun bord werd opgeschept.

Deze editie van ‘Meet & Eat’ – voor het tweede jaar op rij in het clubhuis van Oss – was een initiatief van Thuis in Oss, de stichting die door middel van het organiseren van activiteiten verbinding probeert te creëren onder de Ossenaren. ‘Vorig jaar zijn we in contact gekomen met hockeyclub Oss. Eén van onze coördinatoren heeft daar een familielid rondlopen. Dit familielid zei tegen ons dat we de ‘Meet & Eat’ voortaan gerust op de hockeyclub mochten organiseren. Maar dan alleen wel in de zomervakantie. Anders wordt het clubhuis natuurlijk voor hockeydoeleinden gebruikt’, vertelt Thuis in Oss-vrijwilliger Bea Schuurmans, al jarenlang de motor achter de ‘Meet & Eat’.

Gezelligheid tijdens de Meet & Eat op het complex van Oss. Foto: Thuis in Oss

‘Hoe lang bent u al in Nederland?’

Bedoeling van de gezamenlijke maaltijd is dat de Ossenaren met elkaar in contact treden. ‘In Oss wonen veel, wat wij noemen, nieuwe Ossenaren. Vluchtelingen uit landen zoals Syrië en Eritrea. Statushouders. Veel van hen hebben weinig contact met andere mensen. Hun kinderen gaan naar school en maken nieuwe vrienden, maar de ouders zelf zitten vooral thuis. De ‘Meet & Eat’ en andere activiteiten die wij organiseren, zijn bedoeld om deze nieuwe Ossenaren uit hun sociale isolement te halen en niet alleen met elkaar, maar ook met oude Ossenaren in contact te laten komen. En het werkt. Eten verbindt, dat is me wel duidelijk geworden, haha.’

Is het clubhuis van Oss normaal gesproken de plek voor grondige wedstrijdanalyses, tijdens de ‘Meet & Eat’ hebben de gesprekken een heel ander karakter. Plotseling worden er vragen gesteld als: hoe lang bent u al in Nederland? Wat voor werk zou u willen doen? Hoe bevalt het wonen op de opvang voor statushouders? Zou uw zoontje misschien een keer bij ons willen spelen? Wat voor saus zit er in de spaghetti?

Schuurmans: ‘Naast de gezamenlijke maaltijden worden er ook altijd activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Deze keer was er iemand die dansles gaf, iemand die origami-knutselwerken vouwde en iemand die meehielp met schminken. Terwijl de kinderen zich vermaakten, stonden hun ouders gezellig met elkaar te kletsen. Uit dat soort gesprekken ontstaan vaak nieuwe en waardevolle contacten.’

Het lopend buffet in het clubhuis van Oss. Foto: Thuis in Oss

Het clubhuis van Oss is erg geschikt

Schuurmans vertelt dat ze erg blij is dat Oss het clubhuis ter beschikking heeft gesteld. ‘Het complex van hockeyclub Oss is echt prachtig. Het clubhuis is lekker groot. Buiten is eveneens genoeg plek om te zitten en de velden zijn geschikt voor het neerzetten van springkussens. Er is echt zoveel ruimte. We zijn de club erg dankbaar dat we voor het tweede jaar op rij welkom waren.’


Wat vind jij? Praat mee...