Basko kon z’n blaashal niet kwijt en heeft nu een veld minder

Wie heeft er een opslaglocatie beschikbaar? Die vraag slingerde Basko eerder deze maand de wereld in via social media. Want toen het einde van het zaalseizoen dichterbij kwam, zaten de Brabanders met een probleem. De club uit Veldhoven had geen plek om op z’n blaashal op te slaan. Uiteindelijk kwam er goed nieuws: de hal mag voorlopig blijven en kan door andere sportclubs uit Veldhoven en omgeving worden gebruikt.

‘Deze week maken de voetbalclubs uit Vessem en Wintelre al gebruik van de Dome, zoals de blaashal wordt genoemd. Ze kunnen niet trainen omdat hun velden vanwege de regen blank staan. En kijkend naar de weerberichten zullen ze waarschijnlijk ook volgende week in onze hal trainen’, zegt Marcel Neggers, die als bestuurslid van Basko verantwoordelijk is voor de blaashal.

Vorige week werd duidelijk dat Basko voorlopig een ontheffing heeft gekregen totdat de gemeente een definitief besluit heeft genomen over het verstrekken van een vergunning waardoor de Dome permanent kan blijven staan. ‘Als we die vergunning niet krijgen, breken we de hal in mei af. Anders blijft-ie staan totdat ons ledenaantal zo groeit dat we het veld, waar de Dome op staat, weer nodig hebben.’

De jeugd in actie in de Dome van Basko. Foto: Basko

Eigen winterstek

Wan wat waren ze blij en trots bij Basko eind 2021. Eindelijk beschikte de club over een eigen winterstek. De jaren daarvoor moesten de zaalteams op verschillende locaties spelen. Met een eigen Dome kwam daar een einde aan. ‘We waren op donderdag klaar en zouden de volgende dag gaan starten. Maar vrijdagavond was de persconferentie van Rutte met de mededeling dat het land op slot ging. We konden zes weken niets doen met onze Dome’, zegt Neggers.

Vorig jaar en ook dit jaar kon de Dome naar hartenlust worden gebruikt. De hal voorzag in de animo voor zaalhockey op de Veldhovense club. Voor de komst van de hockeydome was er vanwege de krappe zaalcapaciteit in de gemeente ruimte voor tien tot twaalf zaalteams, maar dit jaar waren er 29 teams in de zaalcompetitie actief.

De afgelopen jaren werd de Dome na de winterperiode afgebroken en kosteloos gestald bij een bedrijf in Eindhoven. Dat was dit jaar niet mogelijk vanwege een verbouwing bij het bedrijf. ‘Maar dat wisten we vorig jaar al’, zegt Neggers. Een alternatief werd niet snel gevonden.

Stalling

Het bestuur van Basko stelde zich vervolgens de vraag: wat te doen? Natuurlijk kon de Dome worden gestald bij de leverancier in het Belgische Gent. Ook op de eigen accommodatie was er ruimte. De spullen zouden onder een afdak kunnen staan, maar niet in een afgesloten ruimte. Dat was niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het doek van de hockeydome.

Hockeydome van Basko in Veldhoven. Foto: Basko

Basko besloot zijn social media-kanalen in te zetten. Op de eigen website, Facebook en Instagram werd een oproep geplaatst. Met de oproep hoopte de club via een lid of een relatie een geschikte opslaglocatie te vinden. De opslag moest wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De afgebroken Dome bestaat uit drie grote pallets van elk zo’n tweeduizend kilo. De opslag moet daarom bereikbaar zijn voor een vrachtwagen met kraan.

Tussenoplossing

De voorbereidingen om de Dome af te breken, waren inmiddels in gang gezet. Afgelopen woensdag zouden vrijwilligers de armen uit de mouwen steken. Dat bleek niet nodig, want vorige week kwamen Basko en de gemeente tot een tussenoplossing: de hockeydome mag voorlopig blijven staan.

Het was aan de kant van Basko wel even passen, meten en rekenen. Omdat de hal blijft staan, is een van de vier velden niet beschikbaar voor de tweede seizoenshelft. ‘We hebben ruimte om dit op te vangen. De hockeydag in het weekend wordt wat langer’, legt Neggers uit.

Daarnaast is Basko voor de hal ook kosten kwijt aan gas, stroom en onderhoud. ‘De Dome moet niet als een molensteen om ons nek gaan hangen. Als we voldoende uren kunnen verhuren, levert het permanent laten staan van de hal geen extra kosten op.’

Nu de Dome blijft staan, gaat de club actief op zoek naar huurders. Niet alleen voor andere sportclubs uit de omgeving. Ook is de hal beschikbaar voor bijvoorbeeld activiteiten van de gemeente en kinderfeestjes. ‘Op deze manier heeft de Dome niet alleen meerwaarde voor Basko, maar ook voor de gemeente.’

Basko stelt de hockeydame open voor onder meer andere sportclubs uit Veldhoven en omgeving. Foto: Basko

Voor vragen en informatie over de hockeydome neem dan contact op via zc@vmhcbasko.nl


Wat vind jij? Praat mee...