Bom onder fusieclub Delta Venlo: ‘Doorgaan fiftyfifty’

De fusie tussen de drie Venlose hockeyclubs Tegelen, Blerick en Venlo leek slechts een kwestie van formaliteiten. De leden waren akkoord en de naam Delta Venlo en het tenue waren onthuld. Maar door een conflict tussen de clubs en het Venlose college van burgemeester en wethouders is het plots hoogst onzeker of de fusie überhaupt doorgaat.

Het grote pijnpunt in het fusieproces is de door de gemeente uitwerkte businesscase. Die ziet er anders uit dan was afgesproken, zegt Jeroen Bakkers, nu voorzitter van hockeyclub Venlo en beoogd voorman van de fusieclub. Hij vindt dat de businesscase ‘aan alle kanten rammelt’ en de gemeente hiermee een bom onder fusie heeft gelegd. ‘Ik schat de kans dat de fusie doorgaat nu op fiftyfifty.’

‘Na 2,5 jaar gezamenlijk te hebben opgetrokken, heeft de gemeente plots zonder ons een businesscase uitgewerkt’, schetst Bakkers. ‘Daarbij baseren ze zich op verkeerde getallen en aannames én zijn ze tegen problemen aan gelopen. Als ze die met ons hadden gedeeld, hadden we mee kunnen denken. Nu is het take it of leave it. We voelen ons voor paal gezet. Dit is geen manier van doen. ’

Foto: HC Delta Venlo

Stevige taal van de Venlonaar, die de vorige keer dat we hem spraken nog zo opgetogen was over de voortgang van de fusie. De leden van drie Limburgse verenigingen hadden toen net unaniem aan hun besturen een mandaat gegeven om het fusiebesluit te tekenen. De grootste horde was hiermee genomen. Zo leek het. Met trots presenteerden de clubs de naam van de nieuwe fusieclub en het tenue. Al in het seizoen 2020/2021 zou Limburgs grootste sportvereniging onder eigen vlag spelen op sportpark Vrijenbroek, het huidige onderkomen van Tegelen.

Nieuwe velden

Dat sportpark moet wel stevig worden aangepakt om plek te kunnen bieden aan de straks 1800 leden tellende club. Er moeten velden bij komen en de accommodatie en parkeermogelijkheden moeten worden uitgebreid. De financiering van de velden én de verhuizing van Blerick en Venlo waren vorig jaar al een issue, toen bleek dat de benodigde 1,4 miljoen euro niet in de gemeentelijke begroting was opgenomen. Nadat de gemeenteraad het college terugfloot onder het motto ‘wat je belooft, moet je doen’, was dat issue van tafel.

Jeroen Bakkers.

Tenminste, zo leek het. Nadat de drie Venlose hockeyclubs was gevraagd om gegevens aan te leveren voor het uitwerken van de businesscase, werd het stil vanuit de kant vanaf de gemeente. Tot het college onlangs haar plannen ontvouwde. In die plannen van het Venlose college is de geplande aanleg van het vijfde veld met een jaar uitgesteld. De gemeente gaat in 2022 kijken of er überhaupt een zesde veld nodig is, wat dan op zijn vroegst in 2023 gereed is. Ook gaat de gemeente de aankoop van het clubhuis van Venlo bekijken en wil ze het clubhuis van Blerick, dat eigendom is van die club, niet aanschaffen. Tevens liggen de regie en risico’s voor de verbouwing van het clubhuis bij Delta Venlo, zo somt Bakkers op.

‘Zoals de plannen nu liggen, zouden wij minimaal tot 2023 op twee complexen moeten spelen. Op Vrijenbroek en bij Blerick. Voor één seizoen is dat nog wel te overkomen, maar niet langer. Twee complexen betekent namelijk ook twee keer kosten. Tel daarbij het wegvallen van de opbrengst voor het clubhuis van Blerick en de risico’s die wij plots zelf moeten nemen voor de verbouwing, dan mag duidelijk zijn dat de fusie op losse schroeven staat.’

Bakkers heeft zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad van Venlo. Woensdagavond komt die bij elkaar en gaat de club inspreken. Bakkers hoopt dat de gemeenteraad, net als vorig jaar, het college terugfluit en aan de afspraken met de clubs houdt. Haast is geboden volgens Bakkers. ‘Als we in het nieuwe seizoen in ons tenue willen spelen, moeten we die kleding binnenkort wel bestellen. Ook willen we duidelijkheid. Achter de schermen zijn we drukdoende met het op poten zetten van de nieuwe club. Dat is normaal al een hele klus, maar wordt door de coronacrisis niet bepaald gemakkelijker. De samenwerking tussen de clubs gaat geweldig, er is veel positieve energie om de fusie te realiseren. De gemeente kan het niet maken om nu de keutel in te trekken.’

Reactie wethouder Sport

Alexander Vervoort, wethouder Sport van de gemeente Venlo, gaf bij omroep Venlo al een reactie op de commotie die over de fusie is ontstaan. Hij stelde dat de aanleg van een zesde veld lastig realiseerbaar en kostbaar is. Vervoort wil eerst de ontwikkeling van de fusieclub afwachten om te kijken of een zesde veld wel echt noodzakelijk is. ‘Het gaat hier om gemeenschapsgeld dat we maar een keer kunnen uitgeven. Zorgvuldigheid is daarom het belangrijkste’, zegt Vervoort.

Bekijk interview wethouder sport

9 Reacties

 1. sa-te-t

  Limburg toch? Dan denk je direct aan politiek en de spreekwoordelijke strijkstok.... Succes Delta Venlo!

  1. roeldejong

   Respectloze opmerking sa-te-t

 2. Sjieve

  Die reactie van "sa-te-t" is dan weer de meest inhoudsloze reactie denkbaar. En dan nu on-topic: Heel jammer voor deze toekomstig grootste vereniging van Limburg. Er is door de vrijwilligers en besturen van al deze verenigingen veel tijd en andere resources in deze fusie gestoken. Feitelijk zal de weg terug bijna onmogelijk lijken.

 3. René Winteraeken

  Het niet doorgaan zou heel slecht zijn! Al zoveel energie in gestoken van al die vrijwillers! Slecht voor de ontwikkeling van onze sport in ons mooie Limburgse!! Maar....kijk in de ogen van deze wethouder Vervoort en dan zie je.....deze man snap er niets van en vooral, wil dat ook niet?? Onbegrijpelijk!

 4. lize

  Wat een Onzin Iedereen weet Toch dat de juiste telling is 300 leden per veld effe rekenen 1800 delen door 300 = 6 Velden Verplicht anders wordt het Veel te druk op die 5 velden ondoenbaar zelfs wat een gedoe voor Nix.

 5. Eelco Houwink

  Welkom in Limburg ! Om iets gedaan te krijgen zal je niet alleen met logica, economie, getalsmatige onderbouwing en fundamenteel boerenverstand moeten komen maar vooral met een paar kannen Valkenburgse smeerolie (zeker nu us Joske er niet meer is) Prettige wedstrijd (/smeerpartij) !

 6. rancoburgzorg

  Dezelfde gemeente die een prachtig voetbalstadion van de plaatselijke heeft gesaboteerd? Juist.

 7. ruurdjanrauwerda

  De gemeente rekent er op dat de clubs de fusie niet meer terug kunnen/willen draaien. Als de besturen de gemente niet aan hun afspraken houden, moeten ze de fusie terugdraaien om voor de belangen van hun leden op te komen. Alleen met gezichtsverlies gast de gemeente zich anders opstellen, anders denken ze dat ze er wéér mee wegkomen. Het is helaas niet de eerste keer dat ze een sportvereniging zo voor het blok proberen te zetten. Ik vraag me af wat beter werkt: ze landelijk te kakken zetten. Of toch die smeerolie. Dat werkte in andere gevallen helaas ook niet goed.

  1. Eelco Houwink

   Ik zou dan wel meteen doorpakken. In beginsel is de lokale fopsmurf al tevreden met een stapel terrastegels of een 2e handsje. Tegen de tijd dat hij zich een ware Prins Carnaval waant, moeten er al complete tuinen verbouwd worden en ontkom je niet meer aan een volwaardige middenklasser


Wat vind jij? Praat mee...