Concordia een jaar na overstroming: ‘Hebben nu drie watervelden’

Drie spiksplinternieuwe velden en een nieuw clubhuis in het verschiet. Concordia is zo goed als opgekrabbeld na de ramp, die de Roermondse club een jaar geleden keihard trof. Door de extreem hoge waterstand kwam het complex van de Limburgers volledig onder water te staan.

‘Ik ben superblij met wat we in een korte periode voor elkaar hebben gekregen’, zegt Concordia-voorzitter Wim Vaessen. ‘Door de inzet, flexibiliteit en goede wil van alle partijen hebben we het voor elkaar gebokst. Dat is gewoon gaaf. Ja, dan staan de tranen wel even in je ogen.’

Staand op thuishaven Sportpark Hammerveld is er nauwelijks een voorstelling te maken van de surrealistische aanblik van een jaar geleden. In de week waarin nu de hitteplannen uit de kast werden gehaald om de extreme warmte het hoofd te bieden, bracht vorig jaar zomer het wassende water grote schade toe aan de velden van Concordia.

Velden twee meter onder water

De rivieren Roer en Hambeek traden buiten hun oevers. Het complex van Concordia, dat in een lager gelegen deel tussen de rivieren ligt, werd compleet overstroomd. De velden stonden een kleine twee meter onder water en in het clubhuis en de kleedkamers kwam het water een halve meter hoog te staan.

Overzicht van de situatie op het complex van Concordia op 17 juli 2021. Foto: Wim Vaessen

Vaessen schetste de middag na de ramp in een interview met hockey.nl de situatie op het complex. ‘Op de parkeerplaats staat een auto tot aan zijn buitenspiegels in het water en op de velden is het water gestegen tot ongeveer twintig centimeter onder de lat van het hockeydoel.’

Nadat het waterpeil was gezakt, bleek het water diepe sporen te hebben nagelaten. Met drie onherstelbaar beschadigde velden en schimmel in het clubhuis en kleedkamers was de conclusie gerechtvaardigd dat Concordia een nieuw hockeycomplex moest aanleggen.

Onder het motto ‘Build Back Better Concordia’ begon afgelopen januari aan de renovatie. Het eerste veld was voor de lentecompetitie klaar waarna ook de twee andere velden werden aangepakt. ‘Afgelopen week was de eindoplevering zodat we het nieuwe seizoen met drie nieuwe watervelden kunnen beginnen. We hebben nu de beste velden van Nederland’, lacht Vaessen.

Uitwijken in de regio

Vanwege de gevolgen van de overstroming moest Concordia het merendeel van het seizoen voor wedstrijden en trainingen van de senioren uitwijken naar het oude complex van Venlo. De jeugdteams speelden dubbele uitwedstrijden en de jongste jeugd ging trainen op een nabijgelegen tennisveld.

‘Vier of vijf competitierondes voor het einde konden we weer in Roermond spelen. Dat was wel een hoogtepunt. Met de twee velden die we toen tot onze beschikking hadden, begonnen we vroeg, al om half negen, en eindigden pas laat op de dag.’

De jongste jeugd van Concordia moest uitwijken naar de tennisclub. Foto: Facebook RHC Concordia

Het leven keerde hierdoor ook weer terug op de club. Er werden tijdelijke voorzieningen geplaatst zoals kleedlokalen en sanitair. De bar werd gehuisvest in een container en het huidige clubhuis doet dienst als materiaalruimte.

Met de aanleg van de drie velden in een klein halfjaar werd de eerste fase van de renovatie van het complex afgerond. Binnenkort begint fase twee op Concordia. De huidige kleedkamers en het clubhuis gaan tegen de vlakte om ruimte te maken voor een nieuw clubgebouw en kleedruimten.

Ontwerp nieuw clubhuis

‘De stichting van het sportpark buigt zich binnenkort over de voorstellen voor de bouw van ons nieuwe clubhuis’, zegt Vaessen over de eerste stap van in die tweede fase. Eind augustus moet er een knoop worden doorgehakt over het definitieve ontwerp.

Vaessen hoopt dat er voor het einde van het kalenderjaar een begin wordt gemaakt met de bouw en dat de werkzaamheden rond de jaarwisseling van 2023-2024 worden afgerond, ruim op tijd voor de viering van het honderdjarige bestaan van de club in september 2024.

Het huidige clubhuis doet dienst als materiaalruimte. Foto: Facebook RHC Concordia

‘De velden zijn geweldig en de ideeën voor het clubhuis zien er op papier goed uit. De grootste zorg is of er voldoende spullen zijn. We hebben te maken met levertijden van bouwmaterialen. Bij de aanleg van de velden hadden we geluk dat er genoeg kunstgras beschikbaar was. We moeten positief blijven en vooruitkijken. Het is heerlijk dat we weer op ons complex aan de gang kunnen.’

Toch ontkomt Vaessen er niet aan om toch nog een keer terug te blikken op het afgelopen jaar. ‘Het was een tropenjaar. We werden als club met zaken geconfronteerd die je nooit eerder hebt meegemaakt. Ik ben blij dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan bij de overstroming. Als alle sores achter de rug zijn, kunnen we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Ik hoop dat we dan weer honderd jaar vooruit kunnen.’

Het complex van Concordia een jaar na de overstroming. Foto: Facebook RHC Concordia


Wat vind jij? Praat mee...