Concordia twee jaar na de waterramp: ‘Nog niet douchen’

Als binnenkort de spreekwoordelijke spade de grond in gaat voor de bouw van het nieuwe clubhuis is de laatste fase van ‘Build Back Better Concordia’ aangebroken. Twee jaar na de verwoestende overstroming is de wederopbouw van de Roermondse club bijna voltooid.

‘Het aanbestedingsproces is in volle gang’, zegt voorzitter Wim Vaessen. ‘Eind september hopen we een bouwer te hebben die dan binnen twaalf maanden een clubhuis kan neerzetten. Het streven is nog steeds om in september 2024 klaar te zijn. Dan bestaat de club honderd jaar.’

In juli 2021 werd de oudste club van Limburg getroffen door een ramp. Door de extreem hoge waterstand kwam Sportpark Hammerveld volledig onder water te staan.

De rivieren Roer en Hambeek traden die zomer door de extreem hoge waterstand buiten hun oevers en overstroomden het terrein van de Limburgers, dat in een lagergelegen deel tussen de rivieren ligt. De velden stonden een kleine twee meter onder water en in het clubhuis en de kleedkamers kwam het water een halve meter hoog te staan.

Het complex van Concordia compleet onder water. Foto: Wim Vaessen

‘In feite moeten we een nieuw hockeycomplex bouwen.’ Concordia-voorzitter Wim Vaessen

Het water had een verwoestende uitwerking. Het merendeel van de inventaris verdween in de vuilcontainer. De drie velden waren onherstelbaar beschadigd en de schimmel had het clubhuis en de kleedlokalen flink aangetast. Kortom, Concordia kon vanaf nul beginnen of zoals Vaessen in een eerder interview met hockey.nl concludeerde: ‘In feite moeten we een nieuw hockeycomplex bouwen.’

De club zette samen met onder andere de gemeente de schouders eronder. Onder het motto ‘Build Back Better Concordia’ begon vorig jaar januari de renovatie van het complex. In een klein halfjaar werd met de aanleg van drie spiksplinternieuwe velden met ledverlichting de eerste fase van de opknapbeurt afgerond.

Tot die tijd waren de senioren van Concordia voor trainingen en wedstrijden uitgeweken naar het oude complex van Venlo. De jeugdteams speelden dubbele uitwedstrijden en de jongste jeugd trainde op een nabijgelegen tennisveld. Nu de teams weer op Sportpark Hammerveld konden spelen, keerde het leven ook weer terug op de club. Met de faciliteiten op het terrein blijft het vooralsnog behelpen.

Geen douches of verwarming

Er werden tijdelijke kleedlokalen en sanitair geplaatst. De bar werd gehuisvest in een container en het huidige clubhuis doet dienst als materiaalruimte. ‘Alle spelende teams kunnen niet douchen en we hebben geen verwarmd clubhuis. Als het echt koud wordt, hebben we elektrische kachels. Zo goed en zo kwaad als het gaat, rollen we er doorheen’, vertelt Vaessen.

Jongste jeugd van Concordia trainde op alternatieve locatie. Foto: Facebook RHC Concordia

Het is komend seizoen nog behelpen met de faciliteiten, maar het einde is in zicht. De oude kleedkamers zijn inmiddels ten prooi gevallen aan de sloophamer. ‘Dat was wel een stap’, zegt Vaessen. ‘Het was het oudste gebouw van ons complex en stond er al sinds 1964.’

Het terrein waar de kleedlokalen stonden, wordt nu bouwrijp gemaakt voor de bouw van het nieuwe clubhuis. Het nieuwe clubhuis telt twee verdiepingen, waarbij in de onderste verdieping onder meer de kleedruimtes zijn met daarboven het clubgebouw met een ruim terras met tribunes in het talud.

Vaessen hoopte dat er eind 2022 al was begonnen met de bouw, maar het project kreeg te maken met stikstofproblematiek en de ambtelijke molen waardoor er vertraging optrad.

Schets van het nieuwe clubhuis van Concordia.

Als Concordia dan volgend jaar na de zomer zijn intrek neemt in het nieuwe clubhuis kan de Roermondse clubs zoals Vaessen weer honderd jaar vooruit, volgens Vaessen. ‘Ik ben zonder meer positief over de toekomst. Dat was twee jaar geleden wel anders.’

Tot slot, hoe staat het eigenlijk met de vrees voor een nieuwe overstroming? ‘Een herhaling kun je niet uitsluiten, maar we moeten ook realistisch zijn. Dit was in de afgelopen honderd jaar nog nooit voorgekomen. We overleggen met het Waterschap, dus we staan op de agenda. We zijn er beter op voorbereid. Ook met de bouw van het nieuwe clubhuis. Dat ligt twintig centimeter hoger dan het hoogste waterpunt van toen.’


Wat vind jij? Praat mee...