D-day voor Hoeksche Waard: komt gemeente met steun over de brug?

Het is D-day voor Hoeksche Waard. De toekomst van de club ligt in handen van de gemeenteraad. Krijgt Hoeksche Waard nu wel of geen financiële steun voor het vervangen van twee velden? ‘Het heeft lang genoeg geduurd. Er moet nu steun komen’, zegt voorzitter Michael Arbman.

Op de eigen website roept Hoeksche Waard haar leden op om vanavond (dinsdag) naar het gemeentehuis in Oud-Beijerland te komen. Alle jeugdleden worden uitgenodigd om in tenue en met hockeystick een haag te vormen naar de raadszaal. De andere leden worden gevraagd om tijdens de vergadering in clubshirt op de publieke tribune plaats te nemen ‘Hiermee willen we onze nood kracht bijzetten’, legt voorzitter Michael Arbman uit.

Het is een kwestie die zich al enkele jaren voortsleept. Het draait daarbij om de vraag of de gemeente hockey als een basissport beschouwt of niet. Dat was in eerste instantie (voor de gemeentelijke herindeling) niet het geval. Maar het beleid is na de fusie tussen Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen tot Hoeksche Waard niet veranderd.

Het clubhuis van Hoeksche Waard. Foto: Willem Vernes

Nagelbijten dus in Hoeksche Waard. Want wordt de hockeysport in de gemeente dinsdagavond als basissport aangemerkt, dan ontvangt de club geld van de gemeente, voor onderhoud en vervanging van velden. De huidige gemeente Hoeksche Waard wil de verschillen tussen basissporten en niet-basissporten die dateren van voor de fusie gelijktrekken. Er werd een voorstel ingediend, maar de behandeling van de sportnota in de gemeenteraad liet lang, heel lang op zich wachten.

‘Er zitten twaalf fracties in de raad, waarvan acht oppositiepartijen en die hebben allemaal een verschillende mening. De sportnota stond vorig jaar mei al op de agenda van de raad, maar het werd steeds uitgesteld. Vorige maand zou de nota dan eindelijk worden behandeld en toen is het opnieuw verschoven, naar 27 februari’, schetst Arbman een beeld van de stroperigheid van de politiek.

Twee afgeschreven velden

Hoeksche Waard hoopt dat haar geduld eindelijk wordt beloond. Als hockey wordt aangemerkt als basissport kan de club aan de slag met de vervangen van de twee afgeschreven velden, anders vreest Arbman voor de toekomst van 650 leden tellende vereniging.

Na heftige regenbuien zijn veld 2 en 3 onbespeelbaar. Foto’s van november vorig jaar laten zien dat de velden compleet blank staan. ‘Het hadden ook waterpolovelden kunnen zijn’, zegt de voorzitter. Daarnaast zijn er ook andere problemen. ‘Het semi-waterveld kruipt op waardoor er allemaal plooien ontstaan die we allemaal weer recht moeten trekken.’

Leden keren club de rug toe

Het gevolg: wedstrijden vallen uit of teams van Hoeksche Waard moeten voor hun thuiswedstrijden uitwijken naar de velden van Barendrecht. Het begrip binnen de club wordt steeds minder naarmate de kwestie zich voortsleept, merkt Arbman. Inmiddels is Hoeksche Waard al tientallen leden kwijtgeraakt. ‘De geluiden voor komend seizoen zijn niet positief. Als club moet je de leden wel iets te bieden hebben. Als je al moet spelen bij Barendrecht, waarom zou je dan ook niet daadwerkelijk daar gaan spelen?’

Ook bestuursleden keren Hoeksche Waard de rug toe vanwege de trage besluitvorming van de gemeente. Zo stapten de penningmeester en secretaris op. ‘Gelukkig hebben we een nieuwe secretaris’, zegt Arbman, ‘maar mensen zijn moe en hebben minder geduld.’ Ook financieel schiet de club erbij in. ‘Een groot gedeelte van ons geld steken we in onderhoud van onze accommodatie. Dat willen we niet. Wij willen net als andere verenigingen onze inkomsten steken in het hockey.’

Strijdvaardig

Langzaam lijkt de lucht uit de club te worden geknepen. Daarom hoopt Arbman dat de gemeenteraad definitief een klap geeft op de sportnota. ‘Dan kunnen we woensdag meteen aan de slag, want we hebben al een afspraak staan met een uitvoerder.’ De voorzitter blijft positief en strijdbaar. ‘Vanaf de eerste dag als voorzitter ben ik hiermee bezig. Ik heb er een dagtaak bij. Tijd die ik wil besteden aan hockey. Maar het komt goed. Het duurt alleen lang. Ik ga dit afmaken. Ik heb nog een termijn van twee jaar dus ik moet opschieten. Het kan niet zo zijn dat we als club corona overleven maar door de gemeente vlak voor de finish vallen.’

 

 


Wat vind jij? Praat mee...