Digitaal archief LOHC: ‘Lang leve het hockey’

‘Het hockey is een spel, een ieder zal het bekennen,
waar men gezond van wordt, en ’t ziekzijn af leert wennen!
Lang leve het hockey, de schoonste sport,
die hier in Leiden, beoefend wordt.’

Vele historische foto’s, films, objecten en documenten, zoals deze ‘met groot succes opgevoerde Leidsche Mixed Hockey Club Revue, door eigen leden gedicht en gespeeld’, zijn sinds kort op de website van LOHC (Leiden) te zien en te downloaden.

Archief op orde

Het aankomende eeuwfeest van Leiden in 2017 was reden om het archief op orde te krijgen. Ed Patijn en Janine Fikkert zijn lid van de reünistencommissie en hebben met behulp van een historicus en een mediabedrijf het archief helemaal opgebouwd. ‘Bij mensen thuis ligt er een heleboel: fotoalbums, bekers, noem het maar op’, vertellen Janine en Ed.

Bij toeval stuitten zij op ledencertificaten van de eerste oprichting in 1904. ‘Een mevrouw in het oosten van het land stuurde ons een bericht. Wij hebben contact met haar gezocht en hebben aan haar te danken dat we dit bijzondere historische materiaal in ons archief hebben.’ Daarbij moet gezegd dat hockeyclub Leiden opnieuw is opgericht in 1917, toen LMHC geheten.

‘De wedstrijd van vandaag is volgend jaar geschiedenis’

Op de site van LOHC is te lezen dat het digitale archief met hulp van leden, oud-leden en familieleden van oud-leden organisch moet groeien, want, zo zegt Ed: ‘De wedstrijd van vandaag is volgend jaar geschiedenis’. Bij veel foto’s ontbreekt nog veel informatie. Vragen als: Wie staan er op de foto, wanneer en waar is de foto gemaakt, bij welke gebeurtenis en wie is de maker van de foto?

LOHC-00306

 

Daarom hopen Janine en Ed op veel inbreng van leden en oud-leden. ‘We hebben de website laagdrempelig, eenvoudig en toegankelijk gemaakt. We willen dat heel veel mensen gaan kijken. Heb je informatie of historisch materiaal? Kom maar op!’

De passage ‘Lang leve het hockey, de schoonste sport, die hier in Leiden, beoefend wordt’ kwam uit een lustrumnummer van de ‘Passing Shot’ uit 1937. Zo zie je maar dat de hockeybeleving van toen en nu – vervang schoonste door mooiste – niet zo heel veel van elkaar verschilt.

Enige digitaal archief?

Hockeyclub Leiden is, voor zover de Leidse hockeyers zelf bekend, vooralsnog de enige club in Nederland met een digitaal historisch archief. Is dat zo? Of heeft jouw club ook een mooi online archief of plannen daartoe?

Ook de KNHB heeft een online archief, met daarin oneindig veel documentatiemateriaal van de vaderlandse hockeygeschiedenis.

 


1 Reactie

  1. w.j.arriens

    Tomeloze energie, Ed. Ben trots op je.


Wat vind jij? Praat mee...