Het gaat er weer van komen: bekerhockey!

Het gaat gebeuren: de bekercompetitie komt terug! Vanaf de velden kwam steeds vaker het geluid dat er behoefte is aan een bekercompetitie. Een Facebook-oproep van een aantal jongens van De IJssel Heren 1 belandde op het bureau bij de KNHB. De bond was zelf ook al bezig met de herinvoering van een bekercompetitie en maakte een afspraak met 1 van de initiatiefnemers Vincent Martens. In het seizoen 2016-2017 gaat het er dus van komen: het bekergevoel op de hockeyvelden.

Martens, Feyenoord-fan, kwam op het idee voor de bekerhockeycompetitie toen hij de halve finale van de voetbalbeker keek. Nu is het idee van bekerhockey niet nieuw, maar Martens en zijn vrienden werkten een nauwkeurig voorstel uit voor het nieuwe concept.

Kleine clubs

Martens vertelt: ‘Wij zagen de mogelijkheden voor kleine clubs om via zo’n toernooi veel regionale media-aandacht te verwerven’. ‘Het klinkt natuurlijk cool om te zeggen dat je in de ‘kwartfinale van de beker’ staat. Kan me ook voorstellen dat mensen die normaal gesproken niet naar hockey kijken, dan wel even bij zo’n wedstrijd langsgaan. Bekerwedstrijden leveren bij voetbal in ieder geval vaak spektakel op. Kijk maar naar VVSB.’

Het komende seizoen wordt een pilotjaar voor de bekercompetitie. Martens hoopt dat veel teams meedoen. ‘En dat het spannende wedstrijden oplevert. Wij gaan ons in ieder geval zeker inschrijven met het team. En wie weet komt er in de toekomst ook wel een echt mooie prijs te hangen aan het winnen van de beker. Dat biedt mogelijkheden voor de kleinere clubs eens een prijs te pakken.’

Bekerhockey is niet helemaal nieuw. In het begin van de jaren 80, toen de landelijke competities werden geïntroduceerd, werd de eerder georganiseerde bekercompetitie afgeschaft. In de jaren 90 kende het bekerhockey een korte revival en werd er nog 1 à 2 jaar om de beker gespeeld. Sindsdien deed het Nederlandse hockey het zonder bekercompetitie, maar daar komt komend seizoen dus verandering in.

Opzet bekercompetitie

Hoe gaat de bekercompetitie er uit zien? In het 1e jaar, seizoen 2016-2017, start de nieuwe bekercompetitie met alleen de Silver Cup Heren. De Silver Cup is voor teams die uitkomen in de Eerste Klasse tot en met Vierde Klasse.

Het jaar erop komt er een Gold Cup en een Silver Cup voor Dames en Heren. De Gold Cup is gericht op teams uit de Hoofdklasse en Overgangsklasse, én de 3 hoogst geëindigde teams uit de Silver Cup van het jaar ervoor. Deze scheiding in Silver en Gold is nodig vanwege de lastige speeldagenkalender van de Hoofdklasse, in combinatie met de internationale kalender.

De wedstrijden worden gespeeld op de vrijdagavonden en in de vrije weekenden. De competitie heeft maximaal 7 ronden, waardoor een maximaal aantal deelnemers per klasse wordt vastgesteld. In het 1e jaar kunnen maximaal 200 teams meedoen. De volgorde van aanmelden is leidend. Wordt het maximaal aantal deelnemende teams in een klasse niet gehaald, dan kunnen er meer teams uit andere klassen instromen.

Ronde Teams Datum Opmerking
 1  Heren 3e en 4e Klasse (poulefase)  23 okt.  Zondag in herfstvakantie
 2  Winnaars ronde 1 & Heren 2e Klasse  11 nov.
 3  Winnaars ronde 2 & Heren 1e Klasse  3 mrt.
 4  Winnaars ronde 3  7 apr.  8e finale
 5  Winnaars ronde 4  12 mei  Kwartfinales
 6  Winnaars ronde 5  3 juni  Final 4: halve finales
 7  Winnaars en verliezers ronde 6  4 juni  Finale 4: finale en plek 3/4

Aanmelden

De 1e herenteams van alle Eerste tot en met Vierde Klassers komen nu in aanmerking om deel te nemen aan de Silver Cup Heren. Verenigingen kunnen hun teams vanaf vandaag aanmelden. De inschrijving loopt tot 1 september.

>> naar het het inschrijfformulier

Verder lezen


Wat vind jij? Praat mee...