Groningse hockeyclubnamen: het mysterie ontrafeld

GHHC, GHBS, GCHC, GSHC, het zijn allemaal hockeyclubs uit Groningen, maar van welke vereniging spelen de dames Hoofdklasse? En wie zijn de studenten? Voor de noorderlingen onder ons misschien zo klaar als een klontje, maar laat het hockey.nl nou juist ontbreken aan een redacteur die de afkortingen binnen het Groninger hockeylandschap makkelijk duidt. Zo werd een uittreksel over de namen van de Groningse hockeyclubs van een grapje een bittere noodzaak. En hier issie, ook voor alle andere verwarde hockeyzielen uit de overige 11 provincies.

GHHC

De dames van GHHC promoveerden afgelopen jaar naar de Hoofdklasse. We zullen het dit seizoen dus regelmatig over de ‘Groninger – Harense Hockey Club’, kortweg ‘GHHC’ of ‘Groningen’ hebben. Dat ‘GHHC’ ‘Groningen’ wordt genoemd in de hockeyvolksmond is niet geheel logisch, gezien de club aan de Kerklaan in Haren ligt, en dus niet in Groningen. Geen makkelijk begin.

GCHC

De 2e Groningse club in het rijtje is ‘GCHC’, voluit de ‘Groningse Cricket en Hockey Club’. Het handige van deze naam is dat de club ook daadwerkelijk in Groningen ligt. Plus 1. Minder handig is dat er helemaal niet gecricket wordt, zoals de naam toch wel enigszins doet vermoeden. Ook verraadt de naam niet, in tegenstelling tot die van Groningse club nummer 3 op dit lijstje, dat het bij ‘GCHC’ om een studentenclub gaat.

GSHC

Club nummer 3: ‘GSHC’, voluit ‘Groninger Studenten Hockey Club Forward’, ook bekend als de ‘Groninger Studs’. Eigenlijk de best gekozen naam uit dit rijtje met Groningse clubs, waarvoor hulde. Het zijn hockeyende studenten uit Groningen, veel treffender kan een naam niet zijn. Alhoewel niet alle studenten in Groningen kunnen lid worden van ‘GSHC’, alleen die van studentenvereniging Vindicat komen in aanmerking. In het verleden kon je je nog wel eens verslikken in de naam ‘Forward’ en die andere ‘Forward’ uit Tilburg, maar sinds de fusie in 2011 tussen ‘Forward’ en ‘Tilburg’ tot ‘Tilburg’ is die verwarring in ieder geval de wereld uit.

GHBS

Tot slot het Groningse ‘GHBS’, waarvan, verrassend genoeg, de G niet voor Groningen en de H niet voor hockey staat. ‘GHBS’ betekent namelijk ‘Gemeentelijke Hogere Burger School’, de school waar de oprichters van de club in 1928 aan studeerden. Is ‘GHBS’ dan misschien ook alleen voor studenten? Neen, op ‘GHBS’ wordt juist, in tegenstelling tot ‘GCHC’ en ‘GSHC’ ook door junioren en andere senioren gehockeyd. Overigens moet je ‘GHBS’ ook weer niet verwarren met ‘HBS’, wat ons bij een ander lijstje brengt. Maar daarover volgende week meer in deel 2.

Zijn er clubs die jij altijd door elkaar haalt? Laat het de redactie weten via redactie@hockey.nl.


6 Reacties

 1. vakantie

  Leuk dit! Ik heb het ook altijd verwarrend gevonden daar in Groningen😊

 2. jurger

  Nou, even 1 correctie aangaande GCHC. Elk jaar wordt er op 1 dag gecricket, dit omdat het in het verleden wel erbij werd gedaan. Dus hockey.nl, wel even bij de les blijven;)

 3. Merel Barreveld

  Ha Jurgen! Ik heb de voorzitter Veerle Bijkerk gesproken en zij gaf aan dat er helemaal niet meer gecricket werd. Groetjes, Merel

 4. MartenBosch

  E niet te vergeten (maar niet met een 'G') het roemruchte HMC, Hockey Maartens College (of Harener Mixed Club?). De club die dichter bij Groningen lag dan GHHC en veel Groninger studenten en Harener scholieren trok, maar van beider gemeenten altijd weinig aandacht leek te krijgen. Helaas roemloos ten onder gegaan... Marten Bosch

  1. kcinna

   Wanneer was dat?! Heb mijn eindexamen aan het Maartens gedaan 😊

  2. MartenBosch

   Link naar Wikipedia over HMC: https://nl.wikipedia.org/wiki/HMC_(hockeyclub)


Wat vind jij? Praat mee...