Harlinger meisjes hockeyen met Syrische vluchtelingen

De vrijdagmiddagtraining in Harlingen is altijd druk, maar vorige week stond er wel heel bijzonder publiek langs de zijlijn. In een sporthal naast het veld werden 160 Syrische vluchtelingen tijdelijk opgevangen. Het blijken voornamelijk gezinnen met jonge kinderen. Met niet veel anders te doen, besluiten ze te gaan kijken bij de training van Harlingen meisjes C en D. De Syriërs hebben nog nooit hockey op gras gezien. Ze zijn alleen bekend met ijshockey en kijken hun ogen uit.

Een eerste hockeytraining

Voor de aanwezige kinderen blijft het niet bij kijken. Ze willen zelf ook graag meedoen. Langzaam druppelen ze het veld op. De meisjes die eigenlijk training hadden, lenen hun sticks uit en gaan er snel wat extra halen uit het clubhuis. Voor iedereen het door heeft en voor het oog van de lokale pers, krijgen jonge Syrische vluchtelingen hun eerste hockeytraining.

Volgens de aanwezige trainer Maarten Salverda straalde het plezier van de gezichten af. Voorzitter Alex Nieuwland geeft aan dat ‘sport toch iets heel bijzonders is. Je hebt er geen woorden bij nodig. Je pakt een stick en gaat gewoon meedoen.’ Zowel Salverda als Nieuwland en de club zelf zijn blij dat ze deze jonge kinderen even aan iets anders hebben kunnen laten denken dan de ellende waar ze uit komen.


Wat vind jij? Praat mee...