Het clublogo van Alkemade: de tulp en de leeuw

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Alkemade, waarvan zowel Dames 1 als Heren 1 in de Vierde Klasse uitkomt.

Het logo laat er geen misverstand over bestaan om welke club het gaat. Met zwarte letters staat er op het embleem hockeyclub Alkemade. Daarnaast valt de rode tulp op en een staande leeuw met een hockeystick in de hand.

De in 1981 opgerichte club draagt de naam van de gemeente waartoe Rijpwetering, waar de club aan de Oude Adeselaan speelt, en vijf omliggende dorpen behoorden. Sinds 2009 is de gemeente Alkemade met Jacobswoude samengevoegd tot de gemeente Kaag en Braassem.

De leeuw in het clublogo is afkomstig van het wapen van de gemeente Alkemade. In het clublogo is de koning der dieren gespiegeld ten opzichte van het gemeentewapen en iets strakker getekend. Ook is de hockeystick toegevoegd in de rechterpoot van de leeuw, die de verbondenheid met de regio symboliseert. Ook de tulp staat voor de regio, want in de streek rondom Rijpwetering wordt een kwart van alle Nederlandse tulpen gekweekt.

Het idee voor het clublogo ontstond zo’n 22 jaar geleden. Het ging in die jaren niet goed met Alkemade. Door het ontbreken van de kunstgrasveld ontstond een grote leegloop. De overgebleven leden besloten vervolgens de schouders eronder te zetten. Daarbij hoorde een professionele uitstraling met een logo. Sindsdien gaat het weer goed met de club.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...