Het clublogo van Alliance: symbool van verbondenheid

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Alliance, van wie Dames 1 uitkomt in de Overgangsklasse en Heren 1 in de Eerste Klasse.

Met grijs, wit en zwart is het logo van hockeyclub Alliance weinig kleurrijk te noemen. De naam van de club staat in sierlijke zwarte aan elkaar geschreven letters op het embleem en is schuin geplaatst over een grijze driehoek met daarin drie witte cirkels die met elkaar vervlochten zijn.

Deze cirkels beelden verbondenheid uit. Ze symboliseren daarmee de naam Alliance, dat Frans is voor ‘bondgenootschap’ en ‘verbintenis’. Het clublogo hangt op deze manier nauw samen met de naam van de club.

Aan de naam van de hockeyclub uit Heemstede ging nog wel enige discussie aan vooraf. Leerling Charles van Rooy van klas 2B van het Triniteitslyceum in Haarlem wilde in 1927 een hockeyclub oprichten. Hij had voor de club al een naam bedacht: Hockeyclub Triniteits College, oftewel H.T.C.. Echter de rector van het lyceum, pater Vlaar, vond het leuk als alle sportclubs van het lyceum dezelfde naam droegen. Hij wilde de hockeyclub net als de schoolvoetbalclub Alliance noemen. Na enige discussie werd een compromis gesloten: H.T.C. Alliance.

Oh ja, nog even over de kleuren. Het zwart en wit komen ook terug in het tenue. In eerste instantie speelde Alliance in een wit shirt en zwarte broek. De hockeybond vroeg de club echter om de outfit aan te passen. Amsterdam speelde namelijk in hetzelfde tenue en dat leidde tot verwarring. Alliance wilde de kleurencombinatie niet loslaten en koos uiteindelijk voor zwart-wit geblokte shirts.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...