Het clublogo van Bennebroek: met dank aan Adriaan Pauw jr.

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Bennebroek, waarvan Dames 1 uitkomt in de Tweede Klasse en Heren 1 in de Eerste Klasse.

De leden van hockeyclub Bennebroek zullen met recht trots als een pauw zijn op hun club. Op het clublogo staat namelijk een pauw in volle glorie afgebeeld met daaronder de naam van de club op een donkerblauwe of een witte achtergrond.

Om de link tussen de pauw en de hockeyclub te kunnen leggen, moeten we in tijdmachine stappen om ergens rond 1650 uit te komen. In die periode was ambachtsheer Adriaan Pauw jr. beschermheer van de gemeenten Heemstede en Bennebroek. Pauw schonk Bennebroek onder meer haar Nederlands hervormde kerk. Normaal gesproken hebben kerken een kruis op het dak, maar omdat Pauw de bouw financierde plaatste de kerk een pauw, die dienst deed als windvaan.

Achter deze kerk lagen de eerste velden van Bennebroek, dat in 1965 was opgericht. De ontwerper van het clublogo nam de pauw over. Later vertrok de club naar een andere locatie maar de pauw verhuisde mee.

De keuze voor donkerblauw in het logo had niets te maken met Adriaan Pauw of Bennebroek. Het wapen van Pauw was rood met geel, maar rood zat al in de kleuren van Rood-Wit en geel was voor Bennebroek niet een voor de hand liggende kleur.

Lees meer:

 


1 Reactie

  1. unplugged

    Apart logo , 2 opmerkingen : een pauw is m.i. niet wit , en het is weer een slecht lettertype .


Wat vind jij? Praat mee...