Het clublogo van DES: kleuren als stil verzet tijdens Tweede Wereldoorlog

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: DES, waarvan Dames 1 uitkomt in de Eerste Klasse en Heren 1 in de Tweede Klasse.

Er valt veel te zien op het logo van DES, de club uit Kaatsheuvel. Eigenlijk bestaat het embleem van de club uit twee delen. Aan de linkerkant staat de naam van de club en zijn er verticale witte en oranje banen zichtbaar. Aan de rechterkant zijn in het bovenste gedeelte van het logo twee hamers zichtbaar, daaronder in een oranje vlak zijn twee hoorns afgebeeld.

Het clublogo vertegenwoordigt een combinatie van de clubkleuren van DES en het wapen van de gemeente Loon op Zand, waarvan Kaatsheuvel een onderdeel is. Dat gemeentewapen blijkt in het clublogo precies door midden te zijn gesneden. Het gemeentelogo telt namelijk drie hoorns en drie hamers.

Elke hoorn staat voor een dorpskern, waaruit Loon op Zand bestaat. Het land in deze streek van Noord-Brabant was lang geleden in bezit van de familie Van Horne. Dat is later verbasterd tot hoorn. De hamers zijn schoenmakershamers. Deze refereren aan de schoenmakersindustrie, die in Brabant voor een bloeitijd in de industrie zorgde.

De oranje en witte clubkleuren zijn tijdens de oprichting van DES bewust gekozen. De club werd namelijk in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgericht. Als teken van stil verzet besloten de oprichters de nationale Nederlandse kleuren te kiezen als clubkleuren. Het sluit aan bij de naam van de club, want DES staat voor: Door Eendracht Sterk.

Lees meer:


1 Reactie

  1. ronald

    Topclub


Wat vind jij? Praat mee...