Het clublogo van Don Quishoot: het werk van Picasso

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Don Quishoot, waarvan zowel Dames 1 als Heren 1 uitkomt in de Derde Klasse.

Je moet goed kijken om überhaupt te zien wat de getekende figuren in het embleem van studentenhockeyvereniging Don Quishoot uit Eindhoven nu eigenlijk voorstellen. Duidelijk herkenbaar is natuurlijk de zon. Ook nog wel enigszins waar te nemen, is dat rechts een man op een paard zit. Een stuk moeilijker te zien is dat er links een ezel staat, met iemand daarop. De kleine streepjes op de achtergrond stellen molentjes voor.

Waar komt deze inkttekening in het logo van de club vandaan? En wie is de maker ervan? Om het antwoord op deze vragen te geven, is het nodig eerst uit te leggen waar de naam van de club vandaan komt. Don Quishoot is natuurlijk vernoemd naar Don Quichot. Maar wie was dat ook alweer?

In 1605 schreef de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes het boek De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Het hoofdpersonage is een oude edelman die denkt dat hij ridder is. Hij is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen, maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt.

Maar veel belangrijker nog: Don Quichot is ruim twee eeuwen na de verschijning van het boek vastgelegd door de beroemde Spaanse schilder Pablo Picasso. En het doek daarvan – een inkttekening van de ridder te paard, samen met zijn trouwe schildknaap – gebruikt de hockeyvereniging als logo.

Heeft jouw club ook een bijzonder logo? Mail naar redactie@hockey.nl.


1 Reactie

  1. unplugged

    Het LOGO is net zo triest als de KOPTEKST , witte letters door witte tekst . Het blijkt weer eens dat hockey een amateuristische sport is .


Wat vind jij? Praat mee...