Het clublogo van Drienerlo: een pul bier

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Drienerlo.

Wat het meest opvalt aan het clublogo van Drienerlo, is natuurlijk de rijkelijk gevulde pul bier. Voor zover bekend is de club uit Enschede de enige hockeyvereniging uit Nederland dat een logo heeft met daarin een prominente rol voor de goudgele rakker. Veel woorden zijn er vanzelfsprekend niet nodig om uit te leggen waar de verwijzing vandaan komt. Drienerlo is een studentenhockeyclub.

Behalve het Spaatje Geel toont het logo ook een eenhoorn. Over de oorsprong hiervan is minder bekend. Het zou een verwijzing zijn naar het landgoed waar ooit de Technische Hogeschool Twente werd opgericht, tegenwoordig de Universiteit Twente. Alleen: de herkomst van dit verhaal is in de loop der jaren ernstig vertroebeld. Links twee gekruiste sticks, die we natuurlijk niet hoeven uit te leggen. Tot slot is gekozen voor rood en groen, de clubkeuren.

Verder interessant aan Drienerlo is het verhaal achter de naam. Toen de club in 1964 werd opgericht, heette het nog Rubbish. Het Engelse woord voor rotzooi. Twee jaar later trad de club toe tot de competitie van de KNHB, maar wel onder de voorwaarde dat de naam werd aangepast. Om de bond te sarren, werd gekozen voor DHC Drienerlo: Drienerlose Hockey Club Drienerlo.

Lees ook


6 Reacties

 1. unplugged

  Lijkt misschien grappig maar het is wel het slechtste logo wat ik tot nu toe heb gezien, daarnaast suggereer je dat het een ZUIPCLUB is .

  1. SanderE

   Het is een studentenclub. Wat had je dan gedacht?

  2. pjklaassen

   Dat is het ook! Mooie feesten gehad daar!

  3. maarten_13

   Ach, sommige mensen drinken nou eenmaal liever een biertje dan azijn 🤷🏻‍♂️

  4. lvabr

   En stel dat het zo is, wat dan? Je kunt niet alleen maar clubs hebben die hoofdklasse als doel hebben ;-).

 2. rustaaagh

  De eenhoorn lijkt ook op het Twents Ros. Is met de hoorn msc een krachtige of fantasieversie bedoeld?


Wat vind jij? Praat mee...