Het clublogo van Hattem: spelen op de Hazenakker

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Hattem, waarvan Dames 1 in de Vierde Klasse uitkomt en Heren 1 in de Overgangsklasse.

Dieren en hockey. Het blijken goede combinaties voor het maken van een clublogo. Het embleem van Hattem toont een haas die over twee gekruiste hockeysticks springt. De haas speelde een rol in de oprichting van de club.

In de zomer van 1952 speelde een groep kinderen in de Hattemse bossen, ondertussen luisterend naar het wedstrijdverslag van een hockeywedstrijd van de Olympische Spelen in Helsinki op de radio. Ze besloten hun eigen Spelen te organiseren. Er werd ook gehockeyd met de takken die ze vonden in het bos. Ook werd er een bal gemaakt van elastiekjes. Het enthousiasme voor de hockeysport groeide en er werd besloten een club op te richten.

Er werd gezocht naar een plek om te trainen en wedstrijden te spelen. De keuze viel op een grasveld dat bekend stond als de Hazenakker, omdat het er wemelde van de hazen en konijnen. Het was reden voor een van de ouders, tevens kunstenares, een logo met een haas te ontwerpen.

Lees meer:


4 Reacties

 1. unplugged

  Het minste logo tot nu toe , niet gemaakt door een grafisch ontwerper maar een kunstenares en dat is wel duidelijk te zien . HATTEM is gelukkig een goed leesbaar lettertype , vermoedelijk de Helvetica of de Univers Medium , maar de spaciëring is slecht gezien uit het oog van een grafisch ontwerper . Daarnaast heb ik nog iets ontdekt : het witte gedeelte waar de staart hoort te zitten is niet best getekend of het is een foutje .

  1. niekhendriks

   Gelukkig niet gemaakt door een grafisch ontwerper: Hattem blijft het originele logo trouw: herkenbaar, simpel en geeft het ontstaan van de club weer! Mooi gedaan door de kunstenaar/kunstenares in die tijd...

 2. unplugged

  Het is tegenwoordig toch triest dat mensen niet eens meer kunnen lezen en kijken .


Wat vind jij? Praat mee...