Het clublogo van HIC: met dank aan een Spaanse geestelijke

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: HIC.

Je moet goed kijken om te zien welk dier het überhaupt is dat vrolijk op het embleem van HIC staat, dus verklappen we het alvast maar.

Het is een wolf. Een wolf die aan een ketting hangt.

Om dat te verklaren, duiken we de geschiedenisboeken in. HIC, inmiddels uit Amstelveen, werd in 1946 opgericht door het Ignatius College uit Amsterdam. De band met de school werd steeds losser en uiteindelijk zo goed als verbroken, maar de afkorting van de club staat nog altijd voor Hockeyvereniging Ignatius College.

Sint Ignatius, een Spaanse geestelijke en stichter van de orde van de jezuïeten, was een telg van de familie Loyola. Loyola is een verbastering van de Spaanse woorden lobo en olla. Olla betekent pot. Lobo betekent – en daar komt ie – wolf.

Daarom had de familie Loyola een bijzonder familiewapen: twee grijze wolven op een witte achtergrond met een ketel die aan een ketting tussen hen in hangt. Behalve de wolf maakten uiteindelijk ook de kleuren oranje, wit en zwart de sprong van het familiewapen naar het clublogo.

Lees meer:


1 Reactie

  1. arnoldS

    Blijft een bagger club


Wat vind jij? Praat mee...