Het clublogo van IJsseloever: de stadspoort en Gerbrandytoren

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: IJsseloever, waarvan Dames 1 uitkomt in de Eerste Klasse en Heren 1 in de Overgangsklasse.

Op het in blauw en rood verdeelde clublogo valt genoeg te zien. Over de naam van de club bestaat geen twijfel. Die staat halfrond afgebeeld onderin het logo. Daarboven zijn twee gekruiste hockeyclubs zichtbaar, met daarboven twee bouwwerken die kenmerkend zijn voor IJsselstein, de stad waar IJsseloever speelt.

In het logo zijn namelijk de stadspoort, IJsselstein kreeg vermoedelijk rond 1310 stadsrechten, en de Gerbrandytoren te zien. Met 372 meter is de toren, ook wel bekend als Zendmast Lopik, het hoogste bouwwerk van Nederland. Daarnaast staat de Gerbrandytoren ook bekend als de grootste kerstboom ter wereld als in december kerstverlichting in de toren wordt opgehangen.

IJsseloever werd op de voorlaatste dag van 1980 opgericht omdat een moeder het te gevaarlijk vond dat haar zoon op de brommer vijftien kilometer verderop moest gaan hockeyen. Over de naam van de club hoefde niet lang te worden nagedacht, want de club kreeg een veld aan de oevers van de ‘gekanaliseerde’ IJssel toegewezen. Ook de clubkleuren werden in een vroeg stadium vastgelegd. Er waren in die tijd namelijk meer kapers op de kust voor de combinatie rood en blauw.

Lees meer:


12 Reacties

 1. unplugged

  Weer eens een slecht logo : veel te druk , het is de kunst om een zo eenvoudig ontwerp te maken : verander het lettertype in de V.A.G. , de strepen die omhoog gaan weglaten . H en C dichter bij mekaar . Het kasteel 1 cm omhoog . IJSSELOEVER ook omhoog en alles zo aanpassen zodat het logo in evenwicht is .

  1. SanderE

   Noem is een “goed” logo volgens jou?

  2. mrme

   Kwestie van smaak denk ik.. het is geen slecht logo, jij vindt het een slecht logo, is heel wat anders. Zelf vind ik het logo wel creatief!

  3. femv

   Die strepen die omhoog gaan zijn onderdeel van de toren. Misschien eens een keer bekijken voordat je commentaar levert.

 2. unplugged

  MRME : omdat je er geen verstand van hebt en je geen Grafisch Ontwerper bent . En goed lezen wat er precies staat .

  1. mrme

   Ah meneer is grafisch ontwerper. Vandaar al die kritiek bij bijna ieder logo, Mister know it all.

 3. unplugged

  Precies , er kan er maar 1 de beste zijn .

  1. SanderE

   Alleen hebben we nog steeds geen idee wat volgens jou een “goed” logo is? Ik ben benieuwd.

 4. unplugged

  Sander : je hebt 2 problemen je kunt niet kijken en je kunt niet lezen , begin daar eens mee voor je commentaar levert .

  1. SanderE

   Commentaar😂 heb je enig idee wat commentaar is? Ik vraag netjes om een voorbeeld van een “goed” logo. En niet om aanpassingen (van een bestaand logo). Maar blijkbaar heb jij geen zicht op een logo die voldoet aan jouw wensen. Tip: stap is met je andere been uit bed, misschien helpt dit bij je gemoedstoestand.

 5. unplugged

  Het logo van Unilever .

  1. SanderE

   De kwaliteit, balans en uitstraling stralen er inderdaad van af. Top (bedrijfs)logo. Ik denk wel dat we het eens zijn dat een logo van een sportvereniging andere eigenschappen moet hebben dan het logo van een commercieel bedrijf. Smaken verschillen, dat is in ieder geval duidelijk. Of je er nou verstand van schijnt te hebben of helemaal niet.


Wat vind jij? Praat mee...