Het clublogo van Maarn: het wapenschild van de abdij

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Maarn.

Wie snel een blik werpt op het clublogo van Maarn denkt niet meteen aan een hockeyclub. Het embleem toont, zo op het eerste gezicht, een scheepsroer, maar als je goed kijkt zie je dat de gekruiste spaken van dat roer hockeysticks zijn. Naast het scheepsroer staat op het embleem duidelijk de naam van de club vermeld: M.H.C. Maarn.

Abdij

Een scheepsroer in het clubwapen zou logisch zijn als Maarn aan het water zou liggen, maar de dichtstbijzijnde waterweg bevindt zich hemelsbreed op zo’n vijftien kilometer. Het antwoord van dit mysterie ligt in de Abdij van Berne, waaronder de kloosterboerderij in het naburige Maarsbergen in de Middeleeuwen viel. Deze abdij voerde een wapenschild met een rad met acht spaken. Die beeltenis werd in 1926 deels overgenomen – zes spaken in plaats van acht – door de inmiddels verdwenen gemeente Maarn.

Toen de hockeyclub in 1963 werd opgericht, werd gekozen voor een clubembleem waarin het Maarnse rad terugkwam. Twee van de spaken werden vervangen door hockeysticks om duidelijk te maken dat het om een hockeyclub gaat.

De bordeauxrode kleur van het clublogo komt terug in het clubtenue. De mannen spelen in rode shirts en witte broeken. Bij de vrouwen is dat omgekeerd, omdat in de jaren zestig hockeyen in een witte rok niet geschikt werd geacht voor vrouwen.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...