Het clublogo van Phoenix: de blauw gekleurde feniks met kroon

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Phoenix, van wie Heren 1 in de Overgangsklasse uitkomt en Dames 1 in de Eerste Klasse.

Een blauw gekleurde vogel met een gouden kroon. Dat is in het kort de omschrijving van het clublogo van SV Phoenix. In het embleem zijn geen verwijzingen naar de hockeysport te vinden. Dat komt omdat de club in 1884 in eerste instantie werd opgericht als cricketvereniging. In 1964 sloot Phoenix zich aan bij de KNHB.

De vogel in het embleem is een feniks. Het belichaamt de wederopstanding, hoewel de club sinds de oprichting nooit is verdwenen en opgestaan, zoals de feniks uit de as herrees. De blauwe kleur van de feniks verraadt de Rooms Katholieke achtergrond van Phoenix. Het waren namelijk Jezuïeten die de club aan het einde van de negentiende eeuw oprichtte. De kleur van de feniks in het clubembleem is afgeleid van de blauwe kleur van de cape van de maagd Maria.

De gouden kroon is het gevolg van een koninklijke onderscheiding. Bij het 125-jarige bestaan van de club in 2009 kreeg Phoenix van toenmalig koningin Beatrix de Koninklijke Erepenning. De op na hoogste onderscheiding. De club kwam niet aanmerking voor het predicaat ‘koninklijk’, omdat de vereniging is aangesloten bij de KNHB en de hockeybond al die status bezit.

Lees meer:


1 Reactie

  1. unplugged

    Logo zonder tekst ? Beetje vreemd .


Wat vind jij? Praat mee...