Het clublogo van Pinoké: misschien wel bekendste hockeybeeltenis

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Pinoké.

De figuur met zijn puntige neus en hoed op is misschien wel de bekendste beeltenis in Nederland hockeyland. Het logo van Pinoké is een illustratie van de bekende houten hoofdpersoon Pinokkio uit het gelijknamige boek van de Italiaan Carlo Collodi. De bijnaam van de club, de Steekneuzen, is een verwijzing naar de puntige neus van Pinokkio.

Maar Pinoké en Pinokkio, hoe zit dat precies? Daarvoor moeten we terug tot vlak na de Tweede Wereldoorlog toen twee Amsterdamse clubs fuseerden tot de huidige hoofdklasser. De Rooms-katholieke studentenhockeyclub O.K. sloeg de handen ineen met de vereniging van Protestants-christelijke stadgenoten.

Deze club speelde haar wedstrijden op het terrein van AMVJ. Als enige voorwaarde aan deze generositeit stelde AMVJ dat de clubnaam van de vereniging zoveel mogelijk afweek van de hunne. Geen afkorting of een clubnaam beginnend met de letter a. Daarop werd besloten de club Pinokkio te noemen.

Bij de fusie werden de namen van O.K. en Pinokkio samengevoegd tot Pinoké, maar bleef de wereldberoemde houten jongen gehandhaafd.

Lees meer:


2 Reacties

  1. hockey-coach

    een club uit het noorden.... ?

  2. elknadeelhepznvoordeel

    Calimero? ;-)


Wat vind jij? Praat mee...