Het clublogo van Rapide: het epos Van den vos Reynaerde

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Rapide, waarvan zowel Dames 1 als Heren 1 uitkomt in de Derde Klasse.

Het oog wordt direct getrokken door het afgebeelde dier in het logo. Is het een kangoeroe? En waarnaar is het dier op weg? Met een stok en een fles in de hand? Een grap over een Thé Dansant is dan ook heel snel gemaakt. Het is echter niet wat het lijkt.

Het dier is een vos, de hoofdpersoon in het beroemde epos uit de middeleeuwen, Van den vos Reynaerde. In het heldendicht worden misdragingen van de adel aan de kaak gesteld. Het verhaal is in Hulst gesitueerd, het dorp waar in 1942 Rapide werd opgericht. Hulst heeft dan ook een nauwe relatie met Reynaerde. Dat uit zich onder meer in optochten en voorstellingen.

In de beginjaren had Rapide nog geen logo. Een Engelse club waarmee de vereniging een uitwisselingsverband had wél. Daarop wilde Rapide ook een clublogo. Na beraad kwam er dit embleem uit: Reynaerde, twee hockeysticks en een bal.

Hoe zit dat dan met die wandelstok en fles? En heeft Reynaerde een jurk aan? Het lange gewaad dat Reynaerde draagt, is geen jurk maar een pij. Reynaerde droeg hem op pelgrimstocht ter vergeving van al zijn zonden. Daarom heeft hij ook een wandelstok in de hand en een kleine kruik met water voor onderweg.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...