Het clublogo van Roomburg: molen met hockeysticks als wieken

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Roomburg, waarvan Dames 1 uitkomt in de Tweede Klasse en Heren 1 in de Eerste Klasse.

Het clubembleem laat weinig aan de fantasie over. Het is overduidelijk een oranje gekleurde molen. De wieken van de molen zijn vervangen door hockeysticks. Maar waar staat die molen dan voor?

Daarvoor moeten we een duik in de geschiedenis nemen. In 1971 fuseerden MHC Zuidwijck en SISEO tot Roomburg. Zij speelden op een sportpark nabij de Rodenburger- en Cronesteinse polders. Vlakbij het sportcomplex staat de molen waar het in het clubembleem draait: de Rodenburgmolen. De molen zorgt al sinds 1647 voor de bemaling van deze twee polders.

Waarom heet de hockeyclub dan Roomburg en geen Rodenburg? Roomburg is een verbastering van Rodenburg dat al in de negende eeuw in geschriften opduikt als een kleine nederzetting bij Leiden. En misschien heeft het een rol gespeeld dat er in Leiden al een voetbalclub met de naam Roodenburg was.

De oranje kleur van de molen in het clubembleem heeft te maken met de clubkleuren van de Leidse vereniging. Sinds de fusie speelt Roomburg in het oranje shirt van MHC Zuidwijck.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...