Het clublogo van Sjinborn: over de legende van de Bokkenrijders

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Sjinborn.

De hockeystick in het logo van Sjinborn spreekt natuurlijk voor zich. Ook het doel behoeft geen verdere uitleg. Net als de bal. Wat uiteraard wel opvalt, is dat de hoofdrol is weggelegd voor een heuse bok. Die kom je niet vaak tegen op een hockeyveld, een bok.

Wat doet een afbeelding van het met een gewei gezegende dier in het embleem van een hockeyclub? Dat heeft te maken met de verhuizing van Sjinborn – wat overigens betekent: geboren in Schin op Geul – naar Valkenburg. Inwoners van Valkenburg worden sinds jaar en dag Bök genoemd, Limburgs voor bokken.

Dat komt door een legende die zich die in de streek heeft afgespeeld, over de Bokkenrijders. Dat was een roversbende uit de achttiende eeuw die stal van de rijken en de katholieke kerk om de armen te helpen. Toen Sjinborn in 1988 neerstreek in Valkenburg en er behoefte was aan een nieuw logo, was het voor de geestelijk vader ervan meteen duidelijk dat het nieuwe embleem van een bok moest worden voorzien.


2 Reacties

  1. uitglijsleep

    Meer weten over dit verhaal? Dagje Efteling doet wonderen! Schijnt ene Hugo te wonen die hier meer over weet.

  2. unplugged

    Op het eerste gezicht een apart en leuk logo . Wat veel beter kan is er een evenwichtig logo van de maken . Valkenburgse Hockey Vereniging voorzien van kapitaal letters (hoofdletters) en een ander lettertype (de VAG) gebruiken en dan de hele tekst naar rechts kantelen . Sjinborn ook in een kapitaal letter en vetter (bold) . De steenbok een stukje naar rechts 5 mm vanaf de cirkel , zodat je de goal wat beter kunt zien en er meer evenwicht in het logo komt , verder zou ik zorgen dat de hockeystick meer tussen zijn pootjes zit . Dan is hij voor mij helemaal af .


Wat vind jij? Praat mee...