Het clublogo van Tilburg: de eekhoorn uit het bos

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Tilburg.

Achter de eekhoorn in het embleem van Tilburg schuilt een bijzondere anekdote.

Tilburg ligt idyllisch gelegen in De Oude Warande, een van de weinige intact gebleven sterrenbossen van Nederland. Een sterrenbos is een bos waarin vanuit een centraal punt een aantal lanen, acht in dit geval, naar de hoeken en de buitenranden lopen.

Tussen 1932 en 1973 lag ook de Tilburgse dierentuin in De Oude Warande. Na de sluiting daarvan werden alle dieren verkocht. Het verhaal doet de ronde dat tijdens de verhuizing de kist met Siberische eekhoorns is gevallen, waarna de diertjes konden ontsnappen en het bos zijn ingevlucht.

Feit is in ieder geval dat de Siberische eekhoorn nog altijd in De Oude Warande leeft. Als er niet al te veel mensen aanwezig zijn, kun je ze op de club zien rondhuppelen. Het is de reden waarom Tilburg de Siberische eekhoorn, te herkennen aan zijn bruingrijze vacht, in het logo heeft opgenomen.


Na zijn gevangenschap in de dierentuin is het de dappere strijder gelukt om in het wild te overleven en zich voort te planten. Daarom is het beestje bij Tilburg symbool komen te staan voor onoverwinnelijkheid. Een kracht waarover de spelers natuurlijk ook moeten beschikken.

De donkerblauwe vorm achter de eekhoorn stelt een klaverblad voor, gebaseerd ook weer op het bos. De sterren bovenin hebben een dubbele betekenis. Enerzijds hebben ook zij natuurlijk te maken het bos, het sterrenbos. Anderzijds verwijzen ze symbolisch naar de sterren die bij Tilburg hockeyen. Alles bij elkaar opgeteld straalt het logo uit waar de club voor staat: topsport, maar ook ontspannen en recreatief hockeyen in een natuurrijke omgeving.

Lees meer:


4 Reacties

 1. unplugged

  Ziet er niet best uit .

 2. solo

  Ziet er niet best uit? Wat bedoel je daar nou mee? Bedoel je dat jij het logo niet mooi vindt? Dat kan niet iedereen heeft dezelfde smaak. Je kunt het mooi vinden of niet. Zijn die twee sterren niet voor de 2x dat ze kampioen zijn geweest?

 3. unplugged

  Hij is in ieder geval niet gemaakt door een Grafisch Ontwerper . En er zijn trouwens heeeel veel slechte clublogo ' s .

 4. magnus-querqus

  Lijkt meer op een zeeleeuw...


Wat vind jij? Praat mee...