Het clublogo van Voordaan: de beschermheilige van Utrecht

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Voordaan, waarvan Dames 1 uitkomt in de Overgangsklasse en Heren 1 in de Promotieklasse.

Het embleem van Voordaan is geen logo dat je even snel natekent. Het is namelijk een nogal gecompliceerde voorstelling. Er staat een man op een paard afgebeeld. Draagt hij een zwaard of is het een kruis? Daarnaast staat een man met een stok. Zijn linkerbeen lijkt te zijn omzwachteld met verband.

De man op het paard is Sint-Maarten, beschermheilige van Utrecht. Hij snijdt met het zwaard zijn mantel in tweeën om te delen met de man met de stok, een bedelaar. Het in 1935 opgerichte Voordaan heeft dit tafereel overgenomen van het wapen van de voormalige gemeente Maartensdijk, waartoe Groenekan behoorde. Nadat Maartensdijk is opgegaan in de gemeente De Bilt is het clublogo hetzelfde gebleven.

Ook de geel-blauwe clubkleuren van Voordaan hebben te maken met Maartensdijk. Het zijn de kleuren van het wapen van Maartensdijk. Vandaar dat het clubembleem is uitgevoerd op een blauwe achtergrond met in het geel de afbeelding van Sint-Maarten die zijn mantel deelt met de bedelaar.

Lees meer:

 


2 Reacties

  1. Kasper

    "Deze aflevering: Voordaan, waarvan Dames 1 uitkomt in de Overgangsklasse en Heren 1 in de Promotieklasse." ..... en Veteranen C (na 2 promoties in 3 seizoenen) uitkomst in de 2e klasse!

  2. unplugged

    Een zeer matig LOGO , te druk , onduidelijke voorstelling , slecht lettertype wat het allemaal nog drukker maakt . TIP : probeer de V.A.G. ( Volkswagen Audi Glas ) . Eenvoud siert de mens en het clublogo . Het enige ten voordeel van dit logo is dat ze toen een ander criteria hadden dan nu voor het ontwerp . Ben benieuwd wat we allemaal nog te zien krijgen .


Wat vind jij? Praat mee...