Het clublogo van Ypenburg: vliegtuigmotor met propeller

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Ypenburg, waarvan Dames 1 uitkomt in de Tweede Klasse en Heren 1 in de Derde Klasse.

Behalve de naam van de club en de oranje kleur vallen er nog drie dingen op aan het logo van Ypenburg: de witte hoofdletter Y, de twee gekruiste hockeysticks en een vliegmotor met propeller. Dat laatste is opvallend, wat heeft een vliegmotor met propeller te maken met de hockeysport?

Die link is eigenlijk makkelijk te verklaren. De vliegtuigmotor verwijst naar het voormalige vliegveld Ypenburg. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw was Ypenburg een vliegveld voor zweefvliegers en later de burgerluchtvaart. In de meidagen van 1940 vond er rondom het vliegveld de Slag om Den Haag plaats met felle gevechten tussen Nederlandse troepen en Duitse parachutisten. Na de Tweede Wereldoorlog was Ypenburg een militaire basis en werden er tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw jaarlijks vliegshows georganiseerd. In 1997 maakte het vliegveld plaats voor woningbouw.

De op 31 maart 2005 opgerichte hockeyclub blijft trouw aan het verleden en dat is dus ook terug te vinden in het logo. Het wapen van de vliegbasis Ypenburg had een oranje kleur en er waren drie vliegtuigmotoren met propeller op afgebeeld. Die oranje kleur is verfrist en is niet alleen terug te vinden in het logo van de hockeyclub, maar ook in het tenue. De overgenomen vliegmotor met propeller is binnen de hockeyclub niet de enige link met het luchtvaartverleden van Ypenburg. In het clubhuis hangt een propeller aan de wand en staan er in de zogenoemde chillhoek drie vliegtuigstoelen.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...