Historische hockeygrond: de eerste club

Op slechts enkele mijlen afstand van het Queen Elizabeth Olympic Parc, waar onze hockeyers ‘as we speak’ hoge ogen gooien op het EK, bevindt zich historische hockeygrond: de eerste hockeyclub ter wereld zag het levenslicht in het stadje Blackheath. Hoewel er volgens de overlevering al wordt gehockeyd sinds 1840, geldt 1861 als het officiële oprichtingsjaar van de Blackheath Hockey Club.

De club is hiermee 32 jaar ouder dan Amsterdamse Hockey & Bandy Club die werd opgericht in 1892. Net als veel clubs in Nederland is ook Blackheath opgericht door een groep leerlingen van een lokale school, in dit geval de Blackheath Proprietary School. De Britten houden wel van een beetje traditie, dus de oude 19e eeuwse schoolbel is nog altijd in gebruik om leden ter tafel te roepen tijdens de ‘Annual Dinner’ van de club.

Hockey_Oxford_Univ_Blackheath_1900

Afwijkende spelregels

De Blackheath Hockey Club speelde volgens slechts 9 spelregels, waarbij het nog niet verboden was om de bal met handen of voeten aan te raken. Tegen wie Blackheath als eerste club ter wereld speelde, wordt niet helemaal duidelijk. Ze zijn in ieder geval al gauw niet meer de enige club. Blackheath weigerde echter zich te conformeren aan de spelregels van de in 1886 opgerichte Hockey Association. Gecombineerd met een teruglopend ledental en onwilligheid van de gemeente om het gras te knippen, leek een voortijdig einde van het hockey in Blackheath onafwendbaar. Ze kwamen deze donkere bladzijde in hun geschiedenis echter weer te boven en vieren anno 2015 hun 154-jarig bestaan.

Meer weten over de oudste clubs in Nederland? Lees de Top 5.

 


Wat vind jij? Praat mee...