Hockeywereld rouwt om overlijden Joop Veelenturf

De hockeywereld heeft een markante persoonlijkheid verloren. Woensdagavond is Joop Veelenturf overleden, erevoorzitter van de Eindhovense club Oranje Zwart (de voorloper van Oranje-Rood) en grondlegger van de professionalisering in de Nederlandse hockeysport. Veelenturf is 81 jaar geworden.

Veelenturf was achttien jaar lang voorzitter van Oranje Zwart en transformeerde de club in die periode naar een imposant hockeybolwerk. Zo haalde de eigenaar van het textielbedrijf Vespo in 1995 als eerste een buitenlandse speler (de Duitser Carsten Fischer) naar Nederland en daarmee was de start  van betaald profhockey in ons land een feit.

Een jaar later presenteerde Veelenturf de Pakistaanse tophockeyer Shahbaz Ahmed bij Oranje Zwart. In ruil voor een salaris, een huurwoning en een leaseauto verzorgde Shahbaz trainingen en gaf hij clinics. Tot grote tevredenheid van Veelenturf, die er alles voor over had zijn club naar het hoogste niveau te brengen. Zo introduceerde hij ook de Hockeyschool, bedoeld om de allerkleinsten te laten kennismaken met de hockeysport.

Ultieme bekroning

Veelenturf realiseerde als eerste voorzitter in de Hoofdklasse een businessclub en maakte zich sterk voor een brede ontwikkeling van Oranje Zwart waarbij talenten aan de hand van enkele sterspelers voor een sportieve opmars moesten zorgen. Tien jaar na het aantrekken van Fischer volgde de ultieme bekroning voor zijn inspanningen: Oranje Zwart Heren 1 kroonde zich in 2005 tot kampioen van de Hoofdklasse, met een hevig geëmotioneerde Veelenturf als toeschouwer op de eerste rang.

In de jaren die volgden veroverde Heren 1 nog drie landstitels en werd in 2015 ook voor het eerst de Euro Hockey League gewonnen. In het spoor van de mannen maakte ook Dames 1 progressie. Afgelopen seizoen plaatste die ploeg zich voor het eerst in de historie voor de play-offs om de landstitiel.

Ook op (inter)nationaal gebied heeft Veelenturf grote verdiensten gehad voor de hockeywereld. Zo werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de KNHB en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De vlaggen op het terrein van Oranje-Rood hangen halfstok. Foto: Oranje-Rood

‘Joop Veelenturf is een iconische naam’

Op het terrein van Oranje-Rood hangen de vlaggen vandaag halfstok. Volgens Joep de Groot, huidig voorzitter van de club, is de vereniging aangedaan door het overlijden van hun clubicoon.

‘Joop Veelenturf is een iconische naam binnen onze club, en terecht. Niet alleen omdat hij Oranje Zwart groot heeft gemaakt maar ook omdat hij een mooi mens was’, aldus De Groot op de website van de club.

Rust zacht Ome joop! Een groot man voor onze club en onze hockeysport is vandaag overleden. Een man die veel voor mij…

Geplaatst door Robert van der Horst op Woensdag 5 juli 2017


Wat vind jij? Praat mee...