Lockdown zit levering ‘Tokio-veld’ Athena in de weg

Het is een apart gezicht op Sportpak Voorland in Amsterdam. Bij het betreden van het complex van Athena valt direct de grote zwarte vlakte op. Nee, het is niet de nieuwe kleur van het hoofdveld. Wat je ziet is de ondergrond van de mat die nog moet worden opgeleverd. De toplaag van het veld wordt gefabriceerd in Duitsland, maar de lockdown staat de levering en aanleg van deze toplaag in de weg.

‘Het duurt langer dan gehoopt. Het is wachten totdat de coronamaatregelen worden versoepeld, want alles is klaar om het karwei af te maken’, zegt Bart van Asten, bestuurslid accommodatie en velden van Athena.

Tokio-specificaties

Het veld dat bij de Amsterdamse club komt te liggen is state of the art, een mat zoals die ook tijdens de Olympische Spelen in Tokio wordt gebruikt. Een waterveld ook dat ‘groener’ is. Er hoeft geen slootwater meer te worden gesproeid. Regenwater wordt opgevangen en circulair gebruikt.

De techniek die hiervoor wordt gebruikt is complex en staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Onder het veld zijn holle kratten geplaatst. Deze kratten staan op waterdichte folie. Het regenwater dat door het kunstgras heen sijpelt wordt hierin opgevangen. Het opgeslagen regenwater gaat via cilinders naar een zogeheten ‘shockpad’ onder het waterveld. Daar verdampt het water, wat een verkoelend effect heeft. ‘Het veld ademt zoals een grasveld en er hoeft minder gesproeid te worden’, zegt Van Asten.

Foto: Bart van Asten

Groener klimaat

Het ‘Tokio-veld’ is duurder in aanschaf dan de normale watervelden, maar in de discussie over een groener klimaat is dit voor de gemeente Amsterdam, dat het veld financiert, ook een belangrijk project. Met name voor het waterbeheer in de stad, omdat het regenwater niet in het riool terechtkomt en het veld de hitte in de stad helpt te reduceren.

Vooralsnog wordt vooral het geduld van de club uit Amsterdam-Oost op de proef gesteld. Het uiterst moderne veld werd vorig jaar al opgeleverd. De jongste jeugd van Athena trainde op de nieuwe mat, maar al snel bleek dat het veld niet goed was gelegd. Het was te zacht waardoor blessures konden ontstaan. Afgelopen oktober werd het veld gelicht en een betonnen bak geïnstalleerd. De stabiliteit van de ondergrond waarop de holle kratten staan werd hiermee vergroot.

Lockdown houdt levering tegen

De verwachting was dat het nieuwe veld na de winter in gebruik kon worden genomen. Echter, de hernieuwde lockdown met de daaraan gekoppelde strenge maatregelen en reisrestricties hielden de levering van de ‘Tokio-mat’ tegen.

Foto: Bart van Asten

Het zorgt voor een capaciteitsprobleem bij Athena, dat voorlopig kan beschikken over vier van de in totaal vijf velden. ‘Het vergt veel werk van onze planners, maar er valt altijd een mouw aan te passen. We kijken ook of we kunnen uitwijken naar andere Amsterdamse clubs, zoals wij voorheen ook Diemen hebben gehuisvest.’

Uitstel, maar geen afstel

Van Asten twijfelt niet aan een goede afloop en hoopt dat het nieuwe veld snel kan worden geleverd: ‘Met man en macht wordt er gewerkt om zo snel mogelijk het veld naar Nederland te krijgen. De gemeente heeft er belang bij, maar natuurlijk ook de leverancier. Die wil natuurlijk in de toekomst ook meer van deze velden verkopen. Van uitstel komt zeker geen afstel.’


1 Reactie

  1. Horn_964

    Mooie technische ontwikkeling weer. Ben benieuwd hoe het in de praktijk gaat bevallen.


Wat vind jij? Praat mee...