MHC Roden in de clinch met natuurvereniging

Een rij bomen die dwars over het complex van MHC Roden loopt, is de vereniging een doorn in het oog. De bomen staat te dicht op het tweede veld van de club, dat daardoor door algengroei onbespeelbaar is geworden. De gemeente gaf akkoord voor de kap van de bomen, maar natuurvereniging IVN gooide roet in het eten. Inmiddels ligt de kwestie voor de rechter.

‘De bomenrij is nooit een probleem geweest toen de club nog grasvelden had’, vertelt voorzitter van MHC Roden Rik Voerman. ‘Maar 16 jaar geleden legden we ons tweede kunstgrasveld aan, waar de 14 bomen vlak tegenaan staan. Dat bleek wel een probleem te vormen. Ten eerste de bladeren en takken die op het veld vallen, maar die kun je nog weghalen, al kost dat veel werk. Maar door de schaduw die de bomen veroorzaken komt er algengroei op het veld.’ Daardoor is een groot gedeelte van het veld nu glad, hard en wordt het water niet goed afgevoerd: het is onbespeelbaar geworden.

Bomen kappen

De club uit het noorden van het land wil daarom het veld vervangen. ‘We hebben de situatie en 2 mogelijke oplossingen aan de gemeente voorgelegd’, vertelt Voerman. ‘Of de bomen worden gekapt, of de gemeente geeft ons de financiering om het veld regelmatig met professionele apparatuur schoon te maken. Wij kunnen de kosten daarvoor zelf niet opbrengen. Anders moeten we het veld sluiten. Dat is iets wat we zeker niet willen, want een groeiende club met nu 300 leden heeft gewoon niet genoeg aan 1 veld.’

In oktober 2014 besloot de gemeente tot de kap van de bomen. Maar natuurvereniging IVN stak daar een stokje voor en spande een rechtszaak tegen de gemeente aan. De bomenrij is een waardevol landschapselement, vinden zij. ‘Het is een mooie bomenwal, maar dit is een sportcomplex. Sport zou hier daarom voorrang moeten krijgen, stelt Voerman.

Rechtszaak

De rechtszaak is inmiddels geweest en de bestuursrechter doet over 6 weken uitspraak. Voerman verwacht dat de uitspraak in het voordeel van de club zal zijn. ‘Het vervelende voor ons is nu vooral dat we al langer dan een jaar niets kunnen doen. Zolang we geen duidelijkheid hebben over de bomen, kunnen we niet beginnen aan de aanleg van een nieuw veld.’

 


Wat vind jij? Praat mee...