Nog meer verwarrende clubnamen: AMHC’tjes, EHV en Rapido

Deel 3 van het overzicht van clubnamen waar je je makkelijk in vergist. Naar aanleiding van ons vorige artikel “Meer verwarrende clubnamen: Scoops, Tempo’s en iets met IJssel” kregen we verschillende reacties. Een aantal lezers had een toevoeging op het artikel. Zo ligt ‘Arnhem’ inderdaad in Velp en ‘Huizen’ in Naarden. Misleidend. Ook bestond er nog een 3e Tempo. Naast Tempo en Tempo ’34 was Tempo ’41 ook een hockeyclub, voordat deze snel fuseerde met ZMHC tot Zwolle. 

Rapido

Aanvullend op clubnamen die snelheid insinueren, kwam Sophia Visser met de volgende opmerking. ‘Bij GHC Rapid hebben onze tegenstanders ook al wel eens op MHC Rapide gestaan. Het scheelt 2 letters, maar wel 120 km.’ Een lelijke, maar makkelijk te maken vergissing. Want hoe moet je als goedbedoelende hockeyouder nou weten dat GHC voor Gorinchem Hockey Club staat en Rapid, zonder e, dus in Gorinchem ligt en Mixed Hockey Club Rapide in Hulst? En waar ligt Hulst überhaupt? 

Rapid, die uit Gorinchem dus, was het meest rapido met het kiezen van de naam. ‘Op 14 februari 1933 werd G.H.C. Rapid opgericht. Het allereerste speelveld lag op de uiterwaarden ter hoogte van Dalem. Wedstrijden konden alleen bij laag water gespeeld worden’, verhaalt de website van de Zuid-Hollandse club. Nog geen decennium later werd in zuid-oost Zeeland Rapide gegrondvest. Tussendoor, in 1938, werd in Oss ook nog eens Hockey Club Rapidity opgericht, maar die vereniging is inmiddels gefuseerd met MHC Keep Fit tot MHC Oss.

Bij het goedkeuren van nieuwe clubnamen is de KNHB tegenwoordig veel strenger. Het oprichten van clubs met haast identieke namen als ‘Rapid’, ‘Rapide’ en ‘Rapidity’ zal nu niet meer voorkomen. Voorheen lag de verantwoordelijkheid bij de naamgeving bij de bondsdistricten, waardoor het dus mogelijk was dat er op een goed moment zowel 3 Tempo’s als 3 Rapid-achtigen waren. Nu wordt de bij het kiezen van de naam met alle clubs in heel Nederland rekening gehouden.

EHV ≠ Eindhoven

EindHoVen of Eindhovense Hockey Vereniging is ‘EHV’. Toch? Nee, toch niet. ‘EHV’ komt uit Enschede en staat voor ‘Enschedese Hockey Vereniging’. Dat kan natuurlijk allemaal wel zo zijn, maar het was toch veel logischer geweest als ‘EHV’ uit Eindhoven kwam en we de huidige ‘EHV’ gewoon ‘Enschede’ hadden genoemd zoals we nu ‘Eindhoven’ uit Eindhoven, ‘Eindhoven’ noemen? Wie is het ermee eens? Vingers?

AMHC

Zo nu en dan krijgt de redactie mailtjes binnen van iemand met een tip voor een leuk verhaal die zegt op ‘AMHC’ te spelen. Voor de afzender klaarblijkelijk een informerend statement, bij de ontvanger roept het nogal veel vragen op. Wat bedoelt de tipgever met AMHC? Daar komen wel heel veel clubs voor in aanmerking. Misschien Apeldoornsche, Amersfoortse of Alkmaarsche? Om nog maar te zwijgen over Amstelveen MHC, Alkemade MHC, Almelo MHC, Alliance MHC of AMHC Westerpark.

De hockeybond geeft aan met 2 soorten clubnamen te werken, de juridische naam en de verkorte naam oftewel de bijnaam. Die bijnaam wordt bijvoorbeeld gehanteerd in de Standenmotor en wordt door de meeste hockeyers in Nederland gebruikt om een club te benoemen. Het zijn vaak juist de leden van de clubs zelf die (de afkorting van) de juridische naam bezigen, terwijl de rest van Nederland de club juist bij de bijnaam kent. Want wie noemt ‘Amersfoort’ nou ‘AMHC’, behalve mensen van ‘Amersfoort’ zelf? Precies, niemand.

Het zijn trouwens niet alleen de verenigingen die beginnen met de 1e letter van het alfabet die ons in confusie achterlaten. Pijnacker en Prinsenbeek gebruiken bijvoorbeeld beide HCP. Wie kent nog meer overlappende afkortingen?

Zijn er nog meer verenigingen die jij altijd door elkaar haalt? Laat het ons weten via redactie@hockey.nl.

Lees ook:


5 Reacties

 1. dorine960

  Nog meer verwarrende hockeyclub afko's vinden? Wat dacht je van ten minste 3x HMHC: Hattemse, Harlinger en Hilversumsche Mixed Hockey Club. En dan zijn er ook nog heel wat MHC H...'s. De Hilversumsche uit dit rijtje heet bij de oude garde sinds jaar en dag 'Hilversum', al hebben nieuwe ledengeneraties helaas de neiging om er HMHC van te maken. Gelukkig doet de KNHB dat niet en staat overal gewoon Hilversum :-).

 2. maxvanuden

  Wij zeggen in Oss altijd "MHC", maar ja, zo kun je de helft van de Nederlandse clubs dan wel noemen 😂

 3. joost-huisman

  Je hebt ook 2 NHC's , Naarden HC en Noordwijkse HC

 4. Louwaard

  HCM Arnhem. Voorheen alleen HCM, wat staat voor Hockey Club Malburgen. In de omgeving van Arnhem (en soms voor de wat oudere scheidsrechters) ook wel gewoon Malburgen genoemd. Malburgen was de eerste wijk in Arnhem-Zuid. Ontwikkeld in tweede helft van de jaren '30. De club is in 1975 opgericht.

 5. jorabius

  De hockey vereneging in Epe was bij oprichting E.M.H.C. later is dit veranderd naar M.H.C.Epe om vewarring met E.M.H.C. uit ik meen Eindhoven te voorkomen.


Wat vind jij? Praat mee...