Nuth/Sjinborn H2: ‘Normaal een derby, maar hierin elkaar gevonden’

Het is inmiddels het tweede jaar dat het combinatieteam van HC Nuth en Sjinborn uitkomt in de competitie. Sinds de winterstop doen de mannen dat ook in een speciaal tenue: met de kleuren van beide clubs. Sjinborn zorgt voor de coach, Nuth levert de trainer en om de week wordt er gewisseld van trainings- en wedstrijdlocatie. Een ideale oplossing voor het kleine aantal senioren op beide clubs.

‘Als kleine verenigingen hebben we wel veel jeugd, maar veel minder senioren’, stelt de voorzitter van HC Nuth, Arie de Zeeuw. ‘Zij gaan studeren of werken en vertrekken vaak uit Zuid-Limburg.’ Daardoor lukte het zowel Nuth als Sjinborn niet om een volledig Heren 2-team op de been te krijgen. Terwijl een Heren 2 wel heel nuttig is voor een vereniging. ‘Daarin kun je spelers opleiden voor het eerste en spelers die het rustiger aan willen doen vanuit Heren 1 kunnen er ook terecht.’

De clubs verdelen de taken

De oplossing werd gevonden in een combinatieteam van spelers van de twee clubs, die maar zeven kilometer van elkaar vandaan liggen. ‘Normaal is het een derby als we tegen elkaar spelen, maar hierin hebben we elkaar gevonden’, stelt De Zeeuw. De clubs hebben de taken voor het team verdeeld. De coach komt van Sjinborn, de trainer van Nuth en op beide complexen wordt om de beurt getraind en thuiswedstrijden gespeeld. Sinds kort is er ook een speciaal combinatietenue voor het team. ‘Als besturen vonden we dat we dit moesten ondersteunen. De kleuren van beide clubs zitten erin. Ik vind dat het er chique uitziet.’ En nu het tenue er toch is: voorziet De Zeeuw meer van dit soort samenwerkingen in de toekomst?

‘Dat hoop ik wel. Ik denk niet dat kleine clubs allemaal moeten fuseren: het is belangrijk je eigen clubidentiteit te behouden en de jeugd moet in de eigen omgeving kunnen hockeyen. Maar meer samenwerking zie ik wel voor me. We hebben elkaar als kleine verenigingen nodig.’ In dit geval gaat het om een Heren 2-team, maar de voorzitter ziet samenwerkingen om het hockeyniveau omhoog te brengen ook wel zitten.

Niveau omhoog

‘Dan worden we aantrekkelijk voor spelers die méér willen. Spelers die er nu voor kiezen weg te gaan. Als je bijvoorbeeld als doel hebt dat je Eerste Klasse wilt gaan spelen, moet je met elkaar om de tafel en daar een drie of vier-jarenplan voor maken. Met twee verenigingen heb je een veel groter potentieel: zowel qua spelers als qua financiën. Kleine verenigingen zouden vaker over hun schaduw heen moeten stappen.’


Wat vind jij? Praat mee...