Opmars van professionele technisch managers en coördinatoren

Professionele, gecertificeerde technisch managers en coördinatoren: inmiddels telt het Nederlandse hockey er 31. ‘De clubs groeien, en komen er dan achter dat ze het met vrijwilligers alleen niet meer kunnen bolwerken’, stelt Nicolette van Zeijl, één van de deelnemers aan de netwerkbijeenkomst voor technisch managers van de KNHB in november.

‘Zo’n netwerkbijeenkomst is een manier om het beroep samen neer te zetten en vorm te geven. Het moet echt nog een gezicht krijgen’, stelt van Zeijl, die binnenkort in Nieuw-Zeeland als hockeytechnisch manager aan de slag gaat. Drie jaar geleden startte de KNHB Academie met de opleidingen voor Technisch Coördinatoren (TM3) en Technisch Managers (TM4), om deze relatief nieuwe beroepsgroep te ondersteunen bij hun ontwikkeling.

Beroep vormgeven

Technisch managers opleiden is één ding, maar verenigingen moeten volgens van Zeijl ook weten hoe met hen om te gaan. ‘Nu zie je dat verenigingen in de problemen komen omdat het teveel werk is voor alleen vrijwilligers. Ze denken dat als ze dan professionele technisch manager aannemen, dat alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zo werkt het natuurlijk niet.’

Netwerkbijeenkomst

Afgelopen maand kwamen de technisch managers bij elkaar in het Huis van de Sport voor een netwerkbijeenkomst over jeugdopleidingen. Art Langeler (Hoofd Jeugdopleiding PSV), Mark Borgers (Manager Topjeugd Kampong) en Ronald Udo (voorzitter MHC Dash) gaven workshops voor ruim 50 toehoorders. ‘Mark en Ronald gaven een soort analyse-systeem waarmee je de knelpunten binnen een hockeyclub snel kunt vinden. Erg interessant om te horen en zeker bruikbaar’, blikt Van Zeijl terug.

Voetbal vs. hockey

Ook om Langeler aan het woord te horen over de jeugdopleiding bij PSV was interessant. ‘Het is natuurlijk een andere sport, en de club heeft heel andere middelen ter beschikking, maar toch zie je dat de problemen waar ook PSV tegenaanloopt hetzelfde zijn als bij veel hockeyverenigingen’, vond Van Zeijl. ‘We kunnen ontzettend veel van elkaar leren.’

De volgende netwerkbijeenkomst voor functionarissen van het Technisch Management staat gepland voor mei 2016. Het programma volgt via de website van de KNHB.


Wat vind jij? Praat mee...