Pepernoten en baklava: HC Naarden viert Sint met vluchtelingen

Een drukte van belang op sinterklaasochtend op HC Naarden. De club organiseert een spelletjesochtend voor kinderen uit het asielzoekerscentrum in de buurt. Die worden allen gekoppeld aan een ‘buddy’: een jeugdlid van de hockeyclub, waarmee ze een hele hoop spelletjes spelen.

‘Kom op Abdel!’, moedigt een blond jochie zijn teamgenootje aan. De Heren 1-spelers van Naarden staan, als pieten verkleed, op het veld en leiden de verschillende spelletjes. Alles wordt in het Nederlands en Engels uitgelegd. Een aantal kinderen zijn beide talen niet machtig, maar het mooie aan spelletjes: je kunt het gewoon voordoen. Zaklopen, voetballen, hockeyen, koekhappen: het gaat er uitgelaten en fanatiek aan toe. Ouders kijken trots toe vanuit het clubhuis of rondom het veld.

Spelletjesochtend

Een tijd geleden haalden leden van HC Naarden geld op voor vluchtelingen. Bestuurslid van de club Manon Copini: ‘Het grootste deel daarvan hebben we aan het COA gegeven. Maar we dachten ook: het is wel heel leuk om zelf nog een vervolgactie te doen.’ Dat werd een Sinterklaas-spelletjesochtend op 5 december. ‘Er is ontzettend enthousiast gereageerd’, stelt Copini. ‘Heren 1 heeft samen met hun manager de spelletjes georganiseerd. En we hebben de busjes van het kinderdagverblijf kunnen gebruiken om langs Crailo, het asielzoekerscentrum hier in de buurt, te rijden en iedereen op te halen.’

Buddy’s

De spelletjesochtend gaat op basis van een buddy-systeem, legt Copini uit. ‘Elk kind van HC Naarden is buddy met een kind van de vluchtelingenopvang. We moesten heel wat kinderen teleurstellen, want bijna elke jeugdspeler van de club wilde wel meedoen.’ De kinderen kunnen goed met elkaar overweg, blijkt in de praktijk. ‘In het begin was het nog wat schuchter, maar inmiddels zijn er zeker al vrienden gemaakt’, lacht Copini. Terwijl de oudere kinderen op het veld ravotten kunnen de kleinsten in het clubhuis spelletjes doen, tekenen en geschminkt worden. ‘Veel moeders hebben ook iets lekkers gebakken en meegenomen’, merkt Copini. En inderdaad: schalen pepernoten worden afgewisseld met cakes en baklava.

Cadeautjes

Drie kinderen van HC Naarden, Julia, Thieme en Marieke werden door de burgemeester onlangs onderscheiden met een ‘Vesting-ster’, voor hun inzet bij de inzameling voor de vluchtelingen. Bij de prijs hoorde ook cadeaubonnen van 50 euro. De jonge hockeyers hebben daar geen cadeaus voor zichzelf van gekocht, maar voor in het asielzoekerscentrum. In de pauze worden ze overhandigd aan een aantal moeders, die ook als tolk fungeren in het clubhuis. Onder andere een skateboard, een dartboard en heel veel spelletjes gaan mee terug naar het AZC. De kinderen zelf krijgen ook allen een klein sinterklaascadeautje.

Nog een keer?

Mirjam Storm, moeder van Thieme: ‘Ik hoop dat dit ook andere verenigingen stimuleert om zoiets te organiseren. Met een paar spelletjes, limonade en koffie ben je al een heel eind, en je ziet hoe een succes het is.’ De dag wordt afgesloten met een voetbalpartijtje waar ook alle vaders fanatiek aan meedoen. Copini is trots. ‘Kijk nou hoe leuk! Misschien gaan we wel nog een keer zoiets te organiseren.’


Wat vind jij? Praat mee...