Pollux viert 75-jarig jubileum en blikt terug

De Vlaardingse hockeyclub Pollux bestaat 75 jaar, en neemt het hele jaar de tijd om dit jubileum te vieren. Het jaar werd ingeluid met een nieuwjaarsduik van de leden in een bij de club gelegen meer. Het hoogtepunt van de lustrumfestiviteiten vond onlangs plaats.

Na de nieuwjaarsduik hebben al verschillende evenementen plaatsgevonden, vertelt Arjan Hess van Pollux. Het hoogtepunt van het lustrumjaar vond plaats in het weekend van 9, 10 en 11 oktober, toen er diverse feesten werden georganiseerd. Tijdens het glittergala voor de senioren en het jeugd-gala kwamen de leden van de Vlaardingse club binnen via de rode loper. Ook was er een drukbezochte receptie met oud-leden, sponsoren en genodigden. Hess: ‘Dat onderstreept het clubgevoel. Geheel in Pollux-traditie werd die zondag nog even afgesloten met een klein feestje.’

De Kromme Stok wordt Pollux

Het jubileum geeft Hess en de Pollux-leden ook de gelegenheid terug te kijken op de clubhistorie. Pollux werd op 12 oktober 1940 opgericht door een vijftal studentes van een lokale huishoudschool. De oorlog was net uitgebroken en misschien kozen de dames daarom wel voor de clubkleuren rood, wit en blauw. Pollux is niet de originele naam van de club: bij de oprichting heette de club D.K.S., wat stond voor De Kromme Stok. Toen de club zich wilde aansluiten bij de Hockeybond kwam men tot de ontdekking dat er al een club met dezelfde naam bestond. Daarna is de naam gewijzigd in Pollux.

Roerige eerste jaren

De eerste jaren van het bestaan waren roerig. Het eerste damesteam was snel bij elkaar gevonden en in 1942 volgde het eerste herenteam. Oefenen deed men in die periode op een stukje grond midden in een woonwijk om daarna te ‘verhuizen’ naar een veldje in het lokale Oranjepark. Rond 1943/1944 werd onderdak gevonden op een nieuw gebouwd sportcomplex, maar brand maakte daar snel een einde aan. Voor Pollux leidde dit tot een moeilijke periode kort na de oorlog: veel leden waren weg voor studie of werk of hadden om andere redenen geen tijd meer voor hockey. Het ledental daalde drastisch en er werd zelfs aan opheffen van de vereniging gedacht.

Shell

De uitkomst was een nieuw sportcomplex dat door een rechtsvoorganger van Shell voor haar medewerkers werd aangelegd in Vlaardingen. Pollux kon intrekken (maar bleef zelfstandig) en het ledental steeg weer doordat werknemers van Shell lid werden.

700 leden

Vanaf die periode ging het, met pieken en dalen, steeds beter met de club. Inmiddels is Pollux een club van 700 leden waarvan Dames 1 en Heren 1 in de 1e klasse uitkomen en Dames 2 en Heren 2 in de Reserve 1e klasse.


Wat vind jij? Praat mee...