Push deelt hockeykennis met Wit-Rusland en Litouwen

Push heeft woensdagavond 30 maart het officiële startschot gegeven voor een 2-jarige samenwerking met de landen Wit-Rusland en Litouwen, waar de hockeysport hele andere uitdagingen kent in vergelijking met Nederland. De Bredase vereniging gaat haar kennis delen op het gebied van coach-, speler- en clubontwikkeling via Skype-gesprekken en uitwisselingsprojecten. ‘Push alleen heeft al meer leden dan alle hockeyers uit Wit-Rusland en Litouwen bij elkaar opgeteld.’

‘Twinning’, heet de samenwerking tussen de Nederlandse club en de minder ontwikkelde hockeylanden. Het is 1 van de projecten die de KNHB heeft opgezet in aanloop naar het EK in 2017, dat in Nederland wordt georganiseerd. Gabriëlle van Doorn, projectmanager Diversiteit & Sport for Development bij de KNHB: ‘We willen van hockey nog meer een mondiale sport maken. Bij Twinning wordt een sterke Nederlandse club gekoppeld aan een Europees land waar de hockeysport nog niet zo ver ontwikkeld is.’ Die landen hebben zelf een aanvraag gedaan met waar op hockeygebied behoefte aan is, vertelt Van Doorn.

Logische verbindingen

De bond keek naar logische verbindingen tussen clubs en landen. ‘De coördinator van het project in Zwitserland heeft vroeger bij Oss gehockeyd bijvoorbeeld, zo kwam die verbinding tot stand.’ Bij Push was de verbinding met Belarus al aanwezig, vertelt coördinator bij Push Frans Saeijs. ‘Push-coach Herman Kruis is ook coach van de dames van Belarus. Zowel de dames als de heren van Minsk zijn op zijn initiatief al eens op uitwisseling geweest bij Push. Dus we zijn met hen al bekend.’ Op verzoek van de bond kwam ook Litouwen er nog bij.

Push gaat een 2-jarige samenwerking aan met Belarus en Litouwen. ‘Die samenwerking is op allerlei gebieden’, vertelt Saeijs. ‘Bijvoorbeeld veel Skype-gesprekken om informatie uit te wisselen. We kunnen vanuit onze eigen ervaring zowel Litouwen als Belarus in detail vertellen hoe je een vereniging stabiel kunt opbouwen.’ Ook staan er onderlinge bezoekjes op het programma en zijn er trainingsmaterialen beschikbaar gesteld om te verdelen onder de verenigingen daar.

Overeenkomst

Gisteren werd het officiële startschot gegeven voor de samenwerking. Minsk Dames 1 was overgekomen voor een meerdaagse trainingsstage en wedstrijd tegen Push Dames 1 (Push won met 7-1), en Thomas Kriszuiwas (Litouwen Hockey Federatie), Vitaly Novic (Belarus Hockey Federatie), Luc Augustijn (voorzitter Push), Mikalai Barysevich (ambassadeur Belarus), Paul Depla (burgemeester Breda) Herman Kruis en Van Doorn zelf waren aanwezig om het officiële startschot voor de samenwerking te geven. Novic, Augustijn en Kriszuiwas tekenden de samenwerkingsovereenkomst.

‘Een hoop veren’

‘Een mooi moment’, vond Saeijs. ‘Degenen die er waren uit Litouwen gingen meteen in gesprek met verschillende mensen die bij ons een sleutelpositie hebben, zoals de verenigingsmanager, jeugdcoördinatoren, de sponsorcommissie, enzovoorts.’ Maar wat levert de samenwerking voor Push zelf eigenlijk op? ‘Vooral een hoop veren’, lacht Saeijs. ‘En natuurlijk goede, nieuwe contacten. En we gaan zelf ook weer meer nadenken aan de hand van de vragen die we krijgen.’

‘Dit heeft alles in zich om voor alle partijen een succes te worden, maar zij hebben er als het goed is het meeste aan. Ter illustratie: Push heeft zelf al meer leden dan alle hockeyers uit Belarus en Litouwen bij elkaar opgeteld. Als je dan kijkt wat bijvoorbeeld Belarus al bereikt heeft, dan is dat echt bewonderenswaardig.’

Ook andere clubs

Push is al het verst met het opstarten van het twinning-project, maar ook verbindingen tussen andere clubs en landen zijn inmiddels gelegd. OZ heeft zich bijvoorbeeld verbonden aan Oostenrijk, HOD met Tsjechië, Oosterbeek met Kroatië, AthenA met Bulgarije, Venlo met Portugal en Oss met Zwitserland.

 


Wat vind jij? Praat mee...