Trainen in groepjes van vier: Ares doet het wel, Dorsteti niet

Nu wedstrijden en reguliere trainingen voor de senioren aan banden zijn gelegd, onderzoeken clubs de enige opening die het kabinet heeft geboden: trainen in groepjes van vier, op anderhalve meter afstand. Ares uit Apeldoorn heeft besloten vanaf volgende week deze trainingsvorm aan te bieden aan senioren, Dorsteti uit Wijk bij Duurstede doet het niet.

Nadat afgelopen dinsdagavond op televisie premier Mark Rutte de nieuwe maatregelen aankondigde, was de eerste gedachte van het bestuur van Ares om het aantal reisbewegingen naar de club zoveel mogelijk te beperken, vertelt voorzitter Dennis Wooning. Maar toen alles was ingedaald en het bestuur nog eens goed naar de nieuwe regels keek, werd toch besloten trainingen in groepjes van vier aan te bieden aan de senioren.

‘Onze kerntaak als hockeyvereniging is het faciliteren van hockey. Binnen de regels is dat nog steeds mogelijk. Ook voor senioren’, zegt Wooning, die onder zijn leden proeft dat er behoefte is om in welke vorm dan ook te kunnen blijven hockeyen. Zeker in dit jaar, waarin de boel al zo lang stil heeft gelegen.

‘Daarom hebben we besloten dat senioren in groepjes van vier mogen blijven trainen. In deze coronasituatie proberen we telkens de weegschaal in balans te houden. We blijven binnen de regels, maar onderzoeken tegelijkertijd wat er maximaal mogelijk is.’

Hockeyvereniging Ares.

Met z’n vieren op een kwart veld

Ares heeft in een vernieuwd coronaprotocol op de website uitgelegd welke voorwaarden gelden voor de senioren die in groepjes willen trainen.

•             Ieder groepje van vier traint op een ¼-veld.
•             Het seniorenteam wordt gesplitst, de ene helft traint op het eerste trainingsmoment, de andere helft op het tweede trainingsmoment. Zo zijn er per training maximaal acht spelers op een ½ veld.
•             Binnen de groepjes moet altijd anderhalve meter afstand gehouden worden, tijdens de training, maar ook bij het betreden en verlaten van het veld en op het complex.
•             Er mag geen uitwisseling zijn tussen de groepjes, dus ook geen gezamenlijke oefening.
•             Ieder groepje draagt een gekleurd hesje, zo is voor iedereen duidelijk welke spelers bij elkaar horen. De speler neemt het hesje mee naar huis om het zelf te kunnen wassen.
•             De trainer en aanvoerder zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de regels. Houdt het team zich hier niet aan, dient het volledige team het complex per direct te verlaten. Dit team kan pas de training hervatten als de coronamaatregelen zijn opgeheven.

‘We gaan ervan uit dat iedereen zich strikt aan de regels houdt. Dit is de enige manier waarop we nog met elkaar kunnen hockeyen. Laten we dat koesteren’, drukt Wooning zijn leden op het hart.

Hockeyvereniging Dorsteti. Foto: Willem Vernes

Seniorentrainingen bij Dorsteti wel geschrapt

Hockeyvereniging Dorsteti heeft ervoor gekozen alle seniorentrainingen te schrappen. Met de huidige coronamaatregelen ziet de club niet in hoe seniorentrainingen gefaciliteerd kunnen worden, zegt voorzitter Theo Eigenberg.

‘We zijn van mening dat we geen goede trainingen kunnen organiseren. Senioren doen vooral tactische trainingen. Dat is lastig in groepjes van vier. Je kunt hooguit een beetje om pionnetjes heen dribbelen, maar als ik dat aan onze teams voorstel, denk ik dat ze me meewarig aankijken’, zegt Eigenberg.

‘Sinds het clubhuis dicht is, is de animo om te trainen sowieso al afgenomen. De derde helft is een niet onbelangrijk deel van de hockeysport, misschien wel het belangrijkste deel. Dames 1 overweegt nog wel om in groepjes van vier een looptraining te doen. Om aan hun conditie te blijven werken. De mogelijkheden daarvoor zijn we nu aan het uitzoeken, maar vooralsnog zijn alle seniorentrainingen geschrapt.’

Behalve de geringe animo verwacht Eigenberg dat het handhaven van de nieuwe maatregelen lastig zou zijn. ‘We hebben bij de vorige maatregelen gemerkt dat het moeilijk is om de anderhalve meter te respecteren. Bovendien is niemand gebaat bij verdere verspreiding van het coronavirus. Enkele van onze leden en trainers zijn besmet geweest. Binnen de club heerst dus ook een beetje gevoel dat we het trainen in groepjes van vier maar niet moeten doen.’


21 Reacties

 1. rancoburgzorg

  Een gedeelte van de clubs gaat proberen er iets van te maken en een gedeelte gaat op haar handen zitten, apatisch wachtend totdat iemand in de regering weer op een fluitje blaast (voor de kerst nog? of toch pas begin maart). Het tweede type clubs lijkt vooralsnog in de meerderheid....

 2. lynnBosman

  Ik vind het 4-4 zo zinloos, laat gewoon iedereen trainen. Stel iemand heeft Covid-19 en je rouleert van groepje, kunnen ze het nog allemaal krijgen. Maar goed, ik hoop dat iedereen er het beste van gaat maken. Ik vind dat de grote clubs van alle sporttakken in actie moeten komen, de stem moeten laten horen, druk zetten, uitspreken op social media. Volgens mij hebben de captains van Oranje niks laten horen. Ik heb alleen Welten en Croon iets persoonlijks zien posten.

  1. ernst-janvanputten

   We zijn echt Nederlander. Bij alles een vraagteken zetten. Niks gewoon eens aannemen en accepteren. Neem een voorbeeld aan andere Europese landen als Spanje, Frankrijk en ook België. Gaan ook niet meteen naar de rechter, maar accepteren de maatregelen!

  2. ruurdjanrauwerda

   @lynnBosman: ik snap je. Onder de huidigd maatregelen mag je niet van groepje wisselen, max 4 in een groepje excl trainer en je blijft in hetzelfde groepje.

 3. rancoburgzorg

  @ernst-janvanputten In de rest van Europa gaan butiensporten onverwijld door. In Belgie lopen er sinds vandaag wél een aantal kort gedings tegen verplichte restaurantsluitingen. Je zou juist hopen dat ook de hockeybond naar de rechter stapt. Maar nee, muisstil.

 4. lynnBosman

  @ernst-janvanputten: heel leuk maar ik houd mij gewoon aan alle regels en heb begrip voor een hoop maatregelen. Ik sta ook niet op de dam of ben lid van de groeps viruswaanzin. Ik zet wel een vraagteken bij het sportbeleid, daar lijkt mij niks mis mee. Zeker aangezien bewezen is dat in de buitenlucht sporten besmettingen nihil zijn dus waarom dan niet met je eigen team trainen? Dat men de wedstrijden eruit gooit is jammer, maar ik begrijp waarom dit is. Wat betreft hoogste divisies trek één lijn. Daar zit voor mij een groot vraagteken. En ja, als men daar in iets wil bereiken zul je dat samen moeten doen.

  1. Jolly

   Ook in tijden van crisis moet de overheid zich houden aan beginselen behoorlijk bestuur. Ik had het kunnen begrijpen wanneer alle sport gestaakt was. Ik had ook begrepen wanneer Eredivisievoetbal door zou gaan. Echter niet om redenen van professionele topsport, maar vanwege maatschappelijk belang (brood en spelen voor het volk). Mijns inziens is de fout gemaakt ook de eerste divisie te laten doorgaan. Daar is geen onderbouwing voor te geven. Deze onderscheidt zich niet van hockey, basketbal en andere professionele sporten.De grootste fout is gemaakt door ook damesvoetbal op grond van het gelijkheidsbeginsel ook een uitzondering te geven. Dit riekt naar willekeur. Vanuit Corona oogpunt: wat is het verschil tussen eerste divisie voetbal en damesvoetbal met andere sporten?

 5. pjklaassen

  Respecteer het gewoon en stop allemaal 4 weken met hockeyen. Hopelijk kan dan de com gewoon afgemaakt worden. Groepjes van 4 redelijk zinloos want je trainer behoort tot die zelfde groep. Dus 3 man een balletje tikken...

  1. slbal

   Is 4 man exclusief de trainer. Daarnaast wil meneer van Dissel alles al plat leggen tot halverwege december.... dus niets “maar 4 weken”.....

  2. coach-devries

   Dank voor dir advies.. maar dat is natuurlijk onzinnig. Regels zijn 4 spelers.. kana is dat de competitie in november weer van start gaat ( kleine kans, zeker) dus 'niet trainen' terwijl de ruimte wordt geboden door zowel de overheid als de KNHB is absurd!

  3. ruurdjanrauwerda

   @pjklaassen: max 4 is de regel, iedere club en ieder team bepaalt voor zichzelf of dit werkbaar is.

  4. slbal

   @coach-devries: https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen Duidelijk,4 sporters exclusief instructeur

 6. pjklaassen

  Als je al weet 99% zeker weet dat de com niet wordt verder gespeeld in 2020, neem dan juiste besluit en kom niet bij elkaar!

  1. slbal

   Niets is zeker bij dit kabinet....

  2. coach-devries

   99% gebaseerd op?

  3. Boearco

   Omdat? Als het mag, mag het gewoon.

 7. JeroenV

  Hoop dat mijn vereniging ook trainingen in groepjes van 4 gaat organiseren. Ben je toch even met hockey bezig, het is buiten, bewegen is gezond, onder meer voor het immuunsysteem erg belangrijk. En daarnaast ook belangrijk, het is goed voor de geest. En als deze gedeeltelijke lockdown tot half december gaat duren, dan lijkt het me erg belangrijk om zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid in acht te nemen. En al kunnen we maar in groepjes van 4 het hockeyveld op, dan kunnen we toch op een veilige manier sporten.

 8. Het Muurtje

  Het trainen in groepjes van 4 zal toch wel echt de trainers van de coaches onderscheiden. Zie zat filmpjes al voorbij komen waar training is gericht op het individu! Conditie behouden voor de competitie. Wat mij meer verbaasd dat de KNHB niet zelf knoop doorhakt en zegt; eerste seizoenshelft is klaar en dit is ons plan voor 2021 de tweede helft? Wedstrijden spelen op woensdag / donderdag avond en de zondagen dubbele weken? Met name onze top competities bijvoorbeeld? #ismaareenidee

  1. coach-devries

   De laatste keer dat ze écht een knoop door hebben gehakt (stoppen competitie 2019/2020) hebben ze achteraf maanden moeten aanhoren dat het voorbarig was, niet in de laatste plaats op dit forum.. dus ik snap wel dat ze wat terughoudend zijn hiermee..

 9. misha-van-oostveen

  Trainen in kleine groepjes, individueler trainen. Helaas kunnen weinig trainers dit. Kunnen niets anders verzinnen dan overtal situaties trainen. Je kunt zoveel zaken trainen. Vraag je spelers/speelsters waar ze aan willen werken en ga daar als trainer mee aan de slag. Heb je wel wat achtergrond nodig als trainer. Training geven is gewoon een vak.


Wat vind jij? Praat mee...