Trainingstrip Barcelona, mede mogelijk gemaakt door de oma’s

In voorbereiding op het tweede deel van de competitie trainen en spelen veel Nederlandse hockeyclubs deze dagen in zonniger oorden. Hockey.nl reist in het kielzog van enkele clubs naar Barcelona. Deel 1 van ‘Bikkelen in Barca’: wie betaalt de rekening?

De hockeyteams zijn vandaag op het vliegveld van Barcelona niet lastig te vinden. Zoek gewoon een groep heren of dames met allemaal hetzelfde trainingsjack dat van boven tot onder vol staat met sponsors. Tussen de geijkte namen van banken en automerken vind je daar ook ‘heren2’, ‘Tom en Janine’ én ‘de oma’s’.

Strakblauwe hemel

De wintertrips naar zonnige oorden mogen voor veel Nederlandse hockeyteams namelijk gemeengoed zijn, bij veruit de meeste clubs moeten de spelers en speelsters de reis en het verblijf zelf bekostigen. Slechts weinig verenigingen trekken de knip. Hoofdklasser Almere is daarop een uitzondering, vertelt manager Bart van der Wolf. ‘Dat is vooral te danken aan onze coach Alex Verga’, vindt Van der Wolf. ‘Die heeft het bestuur van de club ervan overtuigd dat het belangrijk is om hier in voorbereiding op het tweede deel van het seizoen onder goede omstandigheden te kunnen trainen. Die jongens geven alles voor de club, zijn er bijna dagelijks, en hebben weinig tijd om ook nog sponsors te zoeken. Het is natuurlijk fantastisch geregeld door de club.’ Hij werpt een blik naar de strakblauwe hemel, terwijl de spelers even verderop na een pittige training met ontbloot bovenlijf bijkomen van de eerste training bij hockeyclub Polo in Barcelona.

Op het veld, in het vliegtuig, over straat: het sponsorjack gaat aan. Foto: hockey.nl

Sponsorgeld of lappen

Om te kunnen genieten van de vroege voorjaarszon hebben de mannen van Schaerweijde Heren 1, waarmee wij deze woensdag vanuit Amsterdam naar Barcelona zijn gevlogen, de afgelopen maanden flink hun best gedaan. Ze moesten onder meer voor vijfhonderd euro per persoon aan sponsorgeld regelen. ‘Dat is me dit jaar vrij eenvoudig gelukt’, bekent Leon Hemminga, middenvelder van Schaerweijde. ‘Ik had het geluk dat mijn sponsors van vorig jaar dit keer direct weer mee deden.’
Hij neemt op de stoep van Hotel Atiram Arenasin in de zon een hap van een stokbroodje met Ibericoham. Zijn kamer in het hotel is nog niet gereed. ‘Typisch Spaans’, vertelt Pauline Brugts, begeleidster van The Hockey Departement dat voor tientallen hockeyclubs de winterstage in Barcelona regelt. De oud-speelster van Den Bosch woont er pas een half jaar, maar heeft al geleerd dat tranquilo écht kalm aan is in de Spaanse stad.

Blijven vragen

Rustig aan doet de Poolse doelman Arek Matuszak van Schaerweijde het zeker niet met binnenhalen van sponsors. ‘Waar wij maanden over doen, haalt Arek in een middagje op’, vertelt Casper Rietveld. Hij kreeg de vijfhonderd euro niet bij elkaar en moest zelf bijlappen.
De aimabele goalie Matuszak lacht als hij wordt geconfronteerd met de opmerking van zijn ploeggenoot en grapt: ‘Als iedereen zo veel had opgehaald als ik, zaten we nu in Kaapstad.’ Zijn geheim: blijven vragen. ‘Ik ga net zo lang door tot ik een antwoord heb. Dat mag ook nee zijn, maar de meesten zeggen uiteindelijk toch ja.’
Dat hij na acht jaar doelman van Schaerweijde veel mensen kent, helpt ook.
Net als een gefortuneerde oma.


Wat vind jij? Praat mee...