Vreugde bij hockeyclubs na versoepelingen: ‘Einde van de kofferbak borrels’

De hele hockeywereld slaakte een zucht van opluchting, na de aangekondigde versoepeling van de regels, vanaf 1 juli. De bar kan open, en echte partijtjes en wedstrijden kunnen eindelijk weer gespeeld worden. ‘Ik ben zo blij. Hockeyen zonder echt te hockeyen, ik vond het maar niks’, zegt Pinoké-voorzitter Astrid Ventevogel.

‘Er gaan geruchten dat er door heel veel teams de hele zomer doorgehockeyd gaat worden. Juist teams als Heren 11 en Dames 15 willen nu eerder beginnen dan normaal. Wij gaan het zomeravond hockey uitbreiden, de inloop trainingen, naar weekenden en extra wedstrijden. Iedereen heeft zin om te blijven spelen’, aldus Ventevogel, die denkt dat veel teams ook veel eerder dan normaal aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen.

Ook de ‘kofferbak borrels’ zijn nu verleden tijd. Hockeyers van Pinoké organiseerden die na hun eigen training, op de parkeerplaats, om toch nog samen een drankje te kunnen doen. Straks mogen de teams weer met elkaar, binnen of buiten, genieten van een drankje na de training of wedstrijd. Overigens betekent dit niet dat de horeca-omzet nu opeens weer enorm toe gaat nemen. Publiek zal voorlopig afstand moeten houden en Ventevogel verwacht ook de eerste helft van het seizoen absoluut nog geen Thé Dansants.

‘Wij hebben toch een strop van zo’n honderdduizend euro marge. Een klap geld die we kwijt zijn en nooit meer terug zien. Gelukkig zitten we wel helemaal vol als club qua leden. Dat is op de lange termijn goud waard. Maar net als iedere hockeyclub hebben we nu een financieel gat.’

Jonas de Geus op het WK hockey in India, tegen Duitsland. Foto: FIH

Oranje kan weer partijtjes doen

Voor de Oranje Heren en Oranje Dames, de vlaggenschepen van het Nederlandse hockey, betekent de versoepeling dat ze vanaf komende woensdag weer partijtjes mogen doen op de training. Ook de frequentie van de trainingen gaat door de versoepeling omhoog.

‘Wij hadden een programma van 15 juni tot 15 juli gekregen. Daarin stond al dat als er vanaf 1 juli een versoepeling was, wij zouden beginnen met dubbeltrainingen, in plaats van een enkele training’, verklaart international Jonas de Geus. ‘Op trainingen hadden we het er al veel over, met elkaar. Ik had het wel gevolgd en hoopte op deze maatregelen. In andere landen werd er ook weer gesport. Dan denk je van: waarom wij nog niet? Natuurlijk, de trainers waren creatief met de oefeningen en anderhalve meter afstand houden. Maar het is mooi geweest. De anderhalve meter was op zich voor een tijdje prima, maar het kan niet tippen aan een echte training.’


Wat vind jij? Praat mee...