Vrijwilliger van het jaar doet pleidooi op Nationaal Hockeycongres

De Vrijwilligerstrofee 2017 is dit jaar gewonnen door Christine van Exel-Elias, commissaris Sportiviteit en Respect van de Doornse Hockeyclub. Dat werd op het twintigste Nationale Hockeycongres in Utrecht zaterdag bekend gemaakt. Ze heeft zich op het terrein van Sportiviteit en Respect voor meerdere projecten fanatiek ingezet.

Omdat haar zoon voor de Nederlands kampioenschappen Zaal in Arnhem moest spelen, ontving voorzitter van Doorn Harry Kampschöer op het podium de cheque van vijfduizend euro voor een veiliger sportklimaat op de Doornse Hockey Club. Van Exel-Elias sprak via een Skype-verbinding. ‘Ik ben hier superblij mee. Wij wilden echt aan de slag met een aantal zaken op de club’, richtte ze zich rechtstreeks tot de zaal. ‘We hadden kinderen die gepest werden. Ouders die meteen wegreden na de wedstrijd, zonder nog wat ranja te drinken. Ouders met een stopwatch langs de lijn, die het wisselen van hun kinderen in de gaten hielden. Het fluitgedrag werd bekritiseerd. Daarom zijn we op de club vol aan de slag gegaan om dit te verbeteren en allemaal het goede voorbeeld te geven.’

Christine van Exel-Elias werd geprezen voor haar voortrekkersrol binnen de regio voor het invoeren van de campagne ‘Be Cool & Play Fair’, het gastvrij ontvangen van de tegenstanders, het introduceren van de blauwe sportiviteitskaart, en het maken van een anti-pestfilm. Door contact te zoeken en haar ervaring te delen met verenigingen uit de buurt is er ook een gezamenlijke sportiviteit-armbandjes ruilactie opgezet.

‘Met een goede dosis humor moeten we met elkaar het goede voorbeeld geven en met elkaar en om elkaar lachen. Want hockey is toch de leukste familiesport. Dat is toch wat we allemaal willen?’, zei een opgetogen Van Exel-Elias.

Nog drie vrijwilligers in het zonnetje (en de prijzen)

De Vrijwilligerstrofee wordt jaarlijks uitgereikt in een vooraf bepaalde categorie. De trofee staat symbool voor iedereen die zich inzet voor de vereniging. Voor het seizoen 2016-2017 werd gezocht naar vrijwilligers die zich binnen de vereniging inzetten voor een Veilig Sportklimaat.

Omdat de categorie van de Vrijwilligerstrofee, Veilig Sportklimaat, dit jaar gelijk is aan het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’, was er ruimte om meer prijzen uit te reiken aan verenigingen die zich inzetten rondom dit thema. Uit alle inzendingen zijn drie vrijwilligers gekozen, die een cheque van €1000,- per vereniging ontvangen. De winnaars van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ zijn: Ed van Zijtveld (M.H.C. Uitgeest), Arjan Offerhaus (hdm) en Cecilie Veldman (M.M.H.C. Voordaan).


Wat vind jij? Praat mee...