Wat doet een palmboom in het clublogo van Kampong?

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Kampong.

Af en toe kunnen in Nederland de mussen best van het dak vallen, maar een tropisch oord kunnen we ons landje niet bepaald noemen. Dus een palmboom in het embleem? Dat schreeuwt om een verklaring.

De omnisportvereniging is begin twintigste eeuw opgericht door een aantal voormalig Nederlands-Indiëgangers die in dezelfde wijk in Utrecht woonden. Ze gaven de club de naam Kampong, een Indische benaming voor ‘klein dorp’. Het woord is nog altijd gangbaar voor groepen woningen in de districten, en dan met name op (voormalige) plantages.

In de jaren dertig schreef Lex van Loon, secretaris van het bestuur, in het clubblad een column met de titel: Uit de directiekeet. Hierbij verscheen na een aantal jaren een afbeelding, van medebestuurslid Mart Oomkens. Hij tekende een huisje en een palmboom. Het huisje stond symbool voor de directiekeet, de palmboom voor de kampong. Dertig jaar later besloot het bestuur de columntekening te gebruiken als clublogo.

Lees meer:


2 Reacties

  1. Eelco Houwink

    Tempo dulu …

  2. gelderlander

    De achtergrond zat er wel dik in en de maker kon wel tekenen .


Wat vind jij? Praat mee...